BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

MHPli Şandırdan vebal uyarısı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ormanlık alanlara yapılan konutlarla ilgili hükümete vebal altındasınız dedi.

Abone ol

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''İstanbul'da, bazı orman alanlarında hileli yollarla yapılan konutlarla ilgili devam eden davalar için yasa teklifi çıkarıyorsanız, vebal altında kalırsınız'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alan Şandır, yasalarda, vatandaşın mülkiyet hakkına itibar etmeyen hükümler bulunduğunu, devletin, vatandaş için koyduğu kuralın, kendisi için geçerli olmadığını söyledi.

Teklife yönelik endişelerini de dile getiren Şandır, teklifin, kamuya ait değerli arsalarda yağmaya neden olabileceğini belirtti. Şandır, bir sorunu çözme amacı taşıyan teklifin, birçok sorunu beraberinde getirebileceğini, sistemi çökertebileceğini öne sürdü.

Şandır, teklifin, İstanbul'da, özellikle Boğazda bazı orman alanlarında, hileli yollarla yapılan konutlara ilişkin devam eden davaları çözüme yönelik çıkarılması düşünülüyorsa, iktidarın vebal altında kalacağını savundu.

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, teklifle, dava sonucunda taşınmasına el konulan vatandaşın sorununun çözülüp çözülmeyeceğinin açıklık kazandırılmasını istedi.

Ortada bir turizm işletmesi olmadığı halde, bazı alanların plaj olarak kapatıldığını ifade eden Çalış, ''Kafalarına göre şezlong ve gölgelik fiyatları belirliyorlar. Bu durum, yasal boşluklardan, Deli Dumrul kanunlarının hayata geçirildiğini düşündürüyor'' dedi.

''HASBELKADER İKTİDAR OLSA...''

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, AK Parti iktidarından önce, mülkiyet hakkını koruma ve kişisel hakları güvence altına almadaki ihmalkarlıkların, kendilerini bu aşamaya taşıdığını kaydetti.

Hıdır, Osmanlı'nın haklarının genç cumhuriyete geçmesine, aradan yıllar geçmesine rağmen kadastro işlemlerinin 2005'e kadar tamamlanamadığını anımsatarak, nerenin orman, nerenin mera ve zeytinlik olduğunun bilinemediğini belirtti.

Vatandaşın, devleti içinde mülkiyet hakkını koruyamaz hale geldiğini ifade eden Hıdır, kendilerinin ise mülkiyet hakkını korumayı bir adım daha ileri götürdüğünü kaydetti.

Hıdır, tasarruf edip vatandaşa yardım götürdüklerini, istihdam kapasitesini artırdıklarını, ülkeyi yönetenlerin pazar arayışına çıktığını ancak bunlara muhalefetin itiraz ettiğini belirterek, ''Bu muhalefet anlayışı, hasbelkader ikdidar olsa Türkiye bugünkü konumundan yıllarca geriye gider'' dedi.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de en kolay gasp edilen ve en korumasız malın, devlet malı olduğunu belirterek, ''Devletin tepesinde dahi oturanlar, devletin malını tasarruf zihniyetiyle kullanmıyor. Afrika'da, Kenya'da arslanla, kediyle oynayacağına Kayseri'de intihar eden tüccarlara yardım et...'' dedi.

''ANAYASA SUÇU İŞLİYOR''

CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner ise devletin, vatandaşa sattığı taşınmaza tapu verdiğini ancak daha sonra Milli Emlak'ın ''Burası benim'' diyerek, konuyu mahkemeye taşıdığını anımsattı. Süner, özellikle Antalya Kepez'de, yaklaşık 50 yıllık tapuların bir bir iptal edildiğini dile getirerek, teklifin Kepez'deki tapu sıkıntısını ortadan kaldıracağını vurguladı.

Süner, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, ''Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara'dan geçiremiyor. O nedenle halkıyla, hükümetiyle, devletiyle barışık mahalli yöneticiler işbaşında olursa bizim sorunlarımız daha çok çözülür'' sözleriyle anayasa suçu işlediğini buna rağmen istifa etmediğini söyledi. Şahin'in, Akfırat Belediye Başkanı'na vekalet verdiğini savunarak, ''Yine istifa etmedi. Başka ülkelerde böyle bir olay olsaydı toplumun önünde özür dilenirdi. Şahin ise sözlerinin arkasında olduğunu söyleyerek, koltuğunda oturmaya devam ediyor. Ne zaman istifa edeceksiniz?'' diye sordu.

''AKP'Lİ ŞAHİN'E YAKIŞTI AMA ADALET BAKANI ŞAHİN'E YAKIŞMADI''

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Adalet Bakanı Şahin'in sözlerini eleştirerek, ''Belki bu söz AKP'li Mehmet Ali Şahin'e yakışmıştır ama Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e yakışmamıştır'' dedi.

Şahin'in bu sözüyle, seçmeni tehdit ettiğini ve şantaj yaptığını, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı davranarak, anayasa suçu işlediğini iddia eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sizi Mersin'e davet ediyorum. Sizi, devlet imkanlarıyla değil, kendi imkanlarımla ağırlayacağım. Mersin, CHP'li Belediye Başkanı tarafından yönetiliyor, yani belediye yönetimi muhalefet partisinde. Gelin görün. Oraya bir bakalım, nasıl gelişme sağlamış. Belediye hizmet yapmış mı yapmamış mı?
Siz bir korku yaratmaya çalışıyorsunuz. Ancak bırakın artık bunları. Özal döneminde bunları çok gördük. Ama artık bu yöntem, doğru ve uygulanabilirliği olan bir yöntem değil. Sizin bu sözünüzden dolayı özür dilemenizi istiyorum. Sözleriniz, Adalet Bakanına yakışmamıştır.''