BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.507,99
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li muhaliflerin Akşener rahatsızlığı!

MHP'li muhalifler arasında Meral Akşener rahatsızlığı başladı. MHP'de kurultay ve tüzük değişikliği yapmak isteyen muhalifler Meral Akşener'in imza toplama yönetimi konusunda tavrından rahatsız.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, MHP'deki olağanüstü kurultay sürecini ve muhalifler arasında baş gösteren sorunları bugünkü köşesine taşıdı.

"MHP'de karar Patalya ile gelir" başlıklı yazısında Muharrem Sarıkaya, MHP'nin 8-10 Ocak'ta Kızılcahamam Patalya Otel'de yapacağı çalıştayın kurultay süreciyle ilgili nihai kararı ortaya koyacağını yazdı. 

Sarıkaya bugünkü yazısında şunları kaleme aldı:

"Denizci terimidir patalya; kürekleri iki ayrı kişi tarafından çekilen savaş gemisi sandalıdır. Kayıktan hallice büyük, savaş gemilerine malzeme taşıma, haber getirmek için kullanılır.

Patalya'yı başlıkta MHP ile bütünleştirmemin nedeni ise kurultay sürecinin kaderinin oradan çıkmasıyla ilişkili olmasından. Çünkü, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin talimatı doğrultusunda 8-10 Ocak günleri Kızılcahamam Patalya Oteli'nde il başkanları, milletvekilleri, hatta disiplin kurulu üyelerinin de katılacağı toplantı yapılacak.

MUHALİFLER PATALYA'YA KİLİTLENDİ

Hedef partide bir süredir devam eden olağanüstü kurultay arayışlarını sonuca bağlamak, parti yönetiminin kararlılığını göstermek ve birlik içinde çıkmak. İşin ilginç yanı, olağanüstü kurultay için imza toplayan genel başkan adayları da Patalya toplantısına kilitlenmiş Ankara'da yoğun mesai harcıyor.

Diğer adayların ofislerini bilmiyordum, ancak Meral Akşener'in Çukurambar'da tuttuğu bürosu arı kovanı gibi.  Çabaları ise 8 Ocak'ta yapılacak Patalya toplantısına kadar olağanüstü kurultay çağrısı için gerekli 250 imzanın çok üzerinde sayıyla partiye başvurmak.
Patalya'dan kurultay kararını çıkarmak.

ÇİFTE İMZA

Bunun için de var güçleriyle imza topluyorlar.  Ancak diğer iki muhalif aday, sonradan yarışa katılan Meral Akşener'in imza toplama yönteminden hoşnut değil.  Akşener'in yanında yer alanlar, "Diğer ikisi önceden çıktı, sonradan Meral Akşener'in kendilerine fark atmasından hoşnut kalmadı; onlardan ayrı çalışmıyor" diyor.

Diğer iki adayın yanında yer alanlar ise medyaya da yansıdığı gibi "Tüzük kurultayı sonuçlanana kadar birlikte hareket edecektik. Akşener her bir aday adayına ayrı ayrı imza toplanmasını isteyen mesajlar atıyor; kendisi için çalışıyor" diye yakınıyor.  

İMZALAR İÇİN AVUKATLAR TUTULDU

Muhalif adaylar arasındaki sıkıntının temelinde de parti tüzüğü gereği alınması gereken çift imza yatıyor.  Çünkü olağanüstü kurultay için imza verecek bir delegenin önce notere gidip talebini onaylatması, ardından da bu belgeyi genel merkeze götürmek için bir avukata vekâletle teslim etmesi gerekiyor.

Bu amaçla da Akşener 2, Koray Aydın 1, diğer aday da 2 avukat ismi belirlemiş. Avukatların vekâletleri ortak toplaması öngörülmüş.
Ancak lider adayları, ikna ettikleri delegenin vekâletini kendisine yakın olan avukata yönlendirmiş.  Böyle olunca kim daha çok imza toplamış ise kurultayda onun adaylığının öne çıkacağı algısı oluşmuş.
Şimdi ortak vekâlet altında imza toplayan avukatlar bir araya gelip, varsa mükerrer imzaları ayıklayacak; kimin ne kadar imza topladığı görülecek.

BAHÇELİ TEVEKKÜLÜ

Genel merkez kaynaklarına kalırsa henüz güçlü bir imza sayısına ulaşılmadı; muhalefete bakılırsa ulaşıldı, ancak iki katı için uğraşılıyor.
Peki bütün bunlara MHP Lideri Bahçeli nasıl bakıyor?
Meclis'te dün kısa süre sohbet ettim, "Bizim gündemimizde kurultay yok" deyip sustu.  Soruyu ısrar etmeme fırsat tanımayan bir derviş tevekkülü içinde, "İş olacağına varır" rahatlığında yürüdü gitti.
Ancak kuliste herkesin aklında aynı sorular vardı; imza toplanır genel merkez direnirse ve iş kayyuma kalırsa ne olur?