BIST 9.028
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.279,71
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep'te Oğuzeli'ne biyogaz tesisi kurulacak

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan fizibilite raporu sonucunda Oğuzeli ilçesi Gündoğan köyüne “Biyogaz Tesisi” kuracak.

Abone ol

GAZİANTEP, 1 MW kurulu gücünde yapılması uygun görülen tesisle, 70 ton büyükbaş süt hayvancığılından sıvı, 35 ton besi hayvancılığından katı gübre, 40 ton yumurta tavukçuluğundan kaynaklanan katı gübre ve 5 ton çim biçme atıkları ile mevcut atıklardan tesisin günlük 9.939 m3 biyogaz üretimi yapması planlanıyor.

Ayrıca, kojenerasyon tesisi ile de yıllık 8.234.400 kwh elektrik ve 8.836.917 kwh eşdeğerinden ısı üretilmesi öngörülüyor.

Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezi Mali Destek Programı kapsamında onaylanan projenin yatırım tutarı 12.200.000 Türk Lirası.

Proje için gerekli yasal izinler ve prosedürler tamamlanmış olup, tesis tasarım ve uygulama projeleri hazırlanıyor.

Şehirdeki sera gazi emisyonlarının azaltılması, toprak verimliliğin artırılması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesinin engellenmesi hedeflenen Biyogaz tesisi projesiyle, ayrıca, çevresel etkiler ortadan kaldırılarak oluşturulacak hayvancılık modelinin bölgede hayvancılık yatırımlarını cazip hale getirmesi, hayvansal atıkların organik gübreye dönüştürülerek milli ekonomiye katma değer sağlanması ve atığın zararlı çevresel etkilerinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.


TÜRKİYE’DE 85 ADET BİYOGAZ TESİSİ BULUNUYOR

Türkiye’de 67 adeti lisanslı olmak üzere toplam 85 adet biyogaz tesisi bulunuyor.

Biyogazdan elektrik üretimi için mevcut kurulu kapasite 174 MW’dir.
EPDK verilerine göre 19 Eylül 2012 tarihi itibariyle de 113,3 MW üretimi yapıldığı belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Ülkemizdedeki mevcut enerji açığı, tarımsal uygulamalar ve üretilen organik atık miktarı Türkiye’yi anaerobik parçalanma proseslerinin uygulanması gereken bir ülke haline getirmekte, ancak söz konusu enerji kapasitesi değerlendirilmemektedir. Söz konusu tüm bu bilgiler projenin uygunluğunu açıkça ortaya koymaktadır.”

Öte yandan Oğuzeli Biyogaz Tesisi’nin lansmanı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla yapılmıştı.