BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  GÜNCEL

MHP'den Baykal-Erdoğan tepkisi!

Erdoğan'ın, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'la dün yaptığı görüşmeye MHP cephesinden eleştiri geldi.

Abone ol

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'la dün yaptığı görüşmeyi yadırgadıklarını dile getiren Yalçın, "Siyasetimizde pek olmayan, bugüne kadar pek görülmeyen davranış biçimidir bu görüşme. Görüşmesi gerekenler parti genel başkanlarıdır. İç yüzünü bilmiyoruz ama garipsedik. Uygun olmadığı kanaatindeyiz" dedi.

Yalçın Reuters ile yaptığı söyleşide, "Siyasi partiler rutin görüşmelerini yapmak suretiyle koalisyon hükümetini kolaylıkla ortaya çıkarabilirler. Büyük bir tehlike öngörmüyoruz. AKP ile HDP'nin daha önceki politikalarının uyumlu olması nedeniyle hükümet kurmaları gerektiğini ifade etmiştik. O yetmiyorsa CHP faktörü de var. Onlar da çözüm sürecinde MHP'den çok farklı düşünüyorlar. AKP-CHP hükümet kurmak isterse kuvvetli şekliyle ortaya çıkar. Bu oluşum meydana gelirse biz de muhalefet görevi üstleniriz" dedi.

Pazar günü yapılan seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP yüzde 40.87 oyla 258 milletvekili çıkarırken, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 sandalye kazandı. Hükümet kurmak için Meclis'te en az 276 sandalye gerekiyor. 2011 seçimlerinde yüzde 49.83 oyla 326 milletvekili çıkaran AKP 2002 yılından bu yana aralıksız olarak tek başına iktidardaydı. Pazar günkü seçim sonuçlarının ardından Türkiye'de 13 yılın ardından koalisyon senaryoları gündeme geldi.

"ERKEN SEÇİM TALEBİMİZ YOK"

Erken seçim talebinde olmayacaklarını da dile getiren Yalçın, AKP'nin koalisyon için kapılarını çalması durumunda, bu partinin iktidardaki 13 yıllık uygulamalarından vazgeçmesini isteyeceklerini söyledi. Yalçın, "Siyasi iktidar bugüne kadar yaptıklarından vazgeçmeli. Bunun içinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değiştirilmesi de var, çözüm süreci de. Yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmesi de. Yoksa bu 13 yıl yapılanları mensuplarımıza anlatamayız. Bunları söylerken pazarlık gücümüzü artırmaya çalışmıyoruz. AKP ile bir ortaklığı neden kurmayacağımızı anlatıyoruz" diye konuştu.

17 Aralık 2013'te yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile başlatılan soruşturmanın ardından hükümet Fethullah Gülen cemaatine yakın kişilerin yargı ve emniyette "paralel bir yapı" oluşturduğunu ve hükümeti devirmeye yönelik adımlar attığını iddia etmişti. Aralarında MHP'nin de olduğu muhalefet partileri ise yolsuzluk iddialarının üzerinin örtüldüğünü öne sürmüşlerdi.

"ERDOĞAN-BAYKAL GÖRÜŞMESİNİ YADIRGADIK"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'la dün yaptığı görüşmeyi yadırgadıklarını dile getiren Yalçın, "Siyasetimizde pek olmayan, bugüne kadar pek görülmeyen davranış biçimidir bu görüşme. Görüşmesi gerekenler parti genel başkanlarıdır. İç yüzünü bilmiyoruz ama garipsedik. Uygun olmadığı kanaatindeyiz" dedi.

Erdoğan Baykal'la yaptığı görüşmeyle ilgili "Süreci değerlendirdim. Bu işin süratle kesintisiz devamı için üzerime düşeni yapacağımı söyledim" demişti. Baykal yeni seçilen parlamentoda en yaşlı üye olması nedeniyle, Meclis'teki ilk oturumu yönetecek.

Yalçın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitmeme yönündeki tavırlarını da sürdüreceklerini ifade ederken, Erdoğan'ın "Hükümet bir an önce kurulmalı, Anayasa'nın bu konuda verdiği görevleri yerine getireceğimden kimsenin şüphesi olmasın" açıklaması için de şunları söyledi: "Seçim sonuçları cumhurbaşkanına 'dur' demiştir. Kendisinin bunu gördüğü kanaatindeyim. Ama koalisyon görüşmelerinde görevi şuna veririm buna vermem noktasında bir davranış içerisinde olmamalı."