BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

MGKda kilit adam da görüşüldü

Kürt açılımıyla ilgili tarihi adımların atılmasında kilit rolü olan bürokratın durumu da görüşüldü

Abone ol

MGK'da bir araya gelen devletin zirvesinin gündem maddelerinden biri de MİT Müsteşarı Emre Taner'in durumuydu. Taner’in görev süresi, dördüncü kez uzatılıyor.

Başbakan Erdoğan perşembe günleri görüştüğü MİT Müsteşarı Emre Taner’le MGK’dan bir gün önce yani önceki gün bir araya geldi. Dün de MGK’da Taner’in durumunun değerlendirildiği belirtiliyor. Taner’in görev süresi Kasım ayında dolacak. MGK toplantıları ise iki ayda bir yapıldığı için bir sonraki toplantı Aralık ayında yapılacak.

MGK’nın dünkü toplantısında Taner’in durumu da ele alındı. Görev süresi daha önce 3 kez uzatılan Taner’in 2010 Haziran’ına kadar MİT’in başında kalması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de göreve başladığından bu yana Kürt sorununun çözümüne yönelik çalışmaları bizzat yürüten Taner’in, Kürt açılımına dönük adımların atılmaya başlandığı bir dönemde görevi sürdürmesinden yana olduğu ifade ediliyor.

ÖCALAN OPEASYONUNDAKİ İSİMLERDEN BİRİ

Emre Taner, operasyonlardan sorumlu en kıdemli Müsteşar Yardımcısı olarak, 1998 ve 1999’da Abdullah Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilmesi operasyonunun arkasındaki isimlerden biriydi. 2004’te Müsteşar Yardımcısı iken İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’un da katıldığı toplantıda Taner’in başkanlığında bir komisyon kurulması kararı alınmıştı. Komisyon, MİT, Emniyet ve Jandarma istihbarat örgütleri arasında işbirliği sağlamayı ve böylece Kürt sorununun çözümü için daha sağlıklı bilgiye ulaşmayı amaçlıyordu. Kürt konusunda uzman olan Emre Taner, MİT Müsteşarı olduktan sonra Başbakan Erdoğan’ın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısına da katılmıştı. Taner, 8 Ağustos 2005’te hükümete yaklaşık 5 saatlik bir sunum yaparak Kürt sorunu ile ilgili önemli bilgiler vermişti. Aynı toplantıda Güneydoğu kökenli bakanlarla Taner arasında hayli sert tartışmalar yaşadığı da iddia edilmişti. 1980’li yıllarda Molla Mustafa Barzani ile direkt görüşebilen Taner, müsteşar yardımcısıyken Öcalan ile de görüşmüştü. Müsteşar olduktan sonra Barzani’ye Kürt devleti projesini Ankara’nın ‘rahatsız edici’ bulduğunu ve PKK/Kongra-Gel’in Barzani’nin bölgesinde varlığını sürdürmesine desteğin kesilmesi gerektiğini ilettiği haberleri çıkmıştı.