BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,89
ALTIN 2.431,97
HABER /  GÜNCEL

Mevlananın gölgesinde yatıyor

Hazreti Mevlana'nın hayranı olan, Müslüman olduktan sonra Havva adını alan Fransız yazarın vasiyeti yerine getirildi.

Abone ol Hazreti Mevlana'nın hayranı olan, Müslüman olduktan sonra Havva adını alan Fransız yazar Profesör Eva De Vitray Meyerovitch'in vasiyeti gerçekleştirildi.

Öldükten sonra Konya'da Mevlana Müzesi gölgesine gömülmek isteyen Profesör Meyerovitch'in vasiyeti 11 yıl sonra yerine getirilerek, Mevlana Müzesi'nin yanındaki Üçler Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Mevlana'yı tanıyarak 1964 yılında Müslüman olan ve 24 Temmuz 1999 tarihinde vefat eden Eva De Vitray-Meyerovitch, Havva ismini alarak kendini Mevlana'ya adadı. Öldükten sonra Konya'da Mevlana Müzesi gölgesine gömülmek isteyen Eva De Vitray-Meyerovitch'in vasiyeti yerine getirilerek cenazesi Paris'ten uçakla Konya'ya taşındı. Meyerovitch'in cenazesi hayranı olduğu Hz. Mevlana'nı ölüm yıl dönümü olan 17 Aralık'ta cenaze naması kılınması için Selimiye Cami'ne getirildi. Burada cenaze alanına gelen yaklaşık 250 kişi, Havva Meyerovitch'in cenaze namazını kıldı. Namazın ardından imam cemaate Meyerovitch'in hayatı hakkında bilgi verdi. Havva Meyerovitch'in tabutu omuzlarda Mevlana Müzesi'ne 50 metre uzaklıktaki Üçler Mezarlığı'nda dualar eşliğine taprağa verildi.

24 Temmuz 1999 tarihinde vefat eden Fransız yazar Prof. Dr. Eva De Vitray Meyerovitch, 26 Mayıs 1998'de Konya'da düzenlenen, 'Mevlana ve Psikoloji' konulu konferansın sonunda söylediği şu cümleler hafızalara kazındı: "Benim gibi yaşlı bünyesi, hasta kalbiyle kilometreler kat etmek bile Hz. Mevlana'nın huzurunda yorgunluk değil, mutluluk verir. Onun maneviyatının gölgesinde kıyamete kadar kalabilmek için beni Konya'ya gömün."

Profesör Eva De Vitray Meyerovitch'in cenazesinin vasiyeti üzerine Konya'ya getirilmesi için yaklaşık 5 yıldır çalışma yapılıyordu.