BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.324,99
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Mevlana için 100 milyon dolarlık bütçe

Mustafa Altıoklar'ın yönetmenliğini üstleneceği film 2011'in Ağustos ayında çekilmeye başlanacak.

Abone ol

Mevlana ve Şems-i Tebrizi'yi konu alan 100 milyon dolar bütçeli ''Diyar-ı Aşk: Esans'' filmi için Antalya'da 300 bin metrekarelik dev bir alana, orijinaline uygun olarak 13. yüzyıl Konya'sı kurulacak.

''Diyar-ı Aşk: Esans'' filmi için Dedeman Konya Otel'de tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya, filmin yönetmeni ve senaristi Mustafa Altıoklar, kardeşi olan yapımcı Mehmet Altıoklar, Setaş İnşaat Genel Müdürü ve Proje Yapımcısı Nalan Soygüder Erdoğan, Proje Danışmanı Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, SÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Alkan ile Diyar-ı Aşk kitabı yazarı Melahat Üzülmez katıldı.

KONYA ANTALYA'YA TAŞINACAK

Setaş İnşaat Genel Müdürü ve Proje Yapımcısı Nalan Soygüder Erdoğan, filmin ''Diyar-ı Aşk'' projesinin bir parçası olduğunu, bu projeyle kalıcı bir şehir kurulacağını söyledi.

300 bin metrekarelik dev bir alan içerisinde 13. yüzyıl Konya'sının yaşatılacağı ''Diyar-ı Aşk'' olarak adlandırılan bu şehrin dünyada örnek olacağına inandıklarını bildiren Erdoğan, dünyaya kapılarını ''Diyar-ı Aşk: Esans'' filmiyle açacak olan şehirde filmi izleyenlerin, kahramanların yaşadığı mekanları görme fırsatı bulacağını dile getirdi.

Şehrin Antalya'ya kurulacağını ifade eden Erdoğan, ''Bildiğiniz gibi Antalya'ya yılda ortalama yerli ve yabancı 10 milyon turist gelmektedir. Bu nedenle projede, Antalya ön plana çıkarılmıştır'' diye konuştu.

Erdoğan, film gelirlerinin Mevlana ve Şems Vakfı'na hibe edileceğini sözlerine ekledi.

FİLM NE ANLATIYOR? 

Filmin senaristi ve yönetmen Mustafa Altıoklar da tanıtım toplantısında, filmin hikayesi hakkında şu bilgileri verdi:

''Hikayemiz, bir yandan Batı'dan yüklenen Haçlı seferleri, diğer taraftan Doğu'dan akın akın gelmekte olan Moğol istilaları ve tehlikesi karşısında daha fazla dirlik ve düzeni korumakta yeterlik sağlayamayan, merkezi otoritenin giderek güç kaybetmesiyle birlikte beyliklere parçalanmaya başlayan ve kaosa sürüklenen Anadolu Selçuklu Devleti'nin son yıllarında, 1242-1247 aralığında yaşananları ve Mevlana Celaleddin-i Rumi ekseninde gelişen reformist bir tasavvuf anlayışının temellenmesini anlatacaktır. Bu reformist tasavvuf anlayışının baş aktörlerinden birisi olarak Mevlana iyi bilinirken, tasavvufa ilgi duyanların bir kısmının bile derinlemesine bilmediği bir diğer baş aktör söz Şems-i Tebrizi'dir.'' 

Filmin adı ile ilgili açıklamalarda da bulunan Altıoklar, ''Esans''ın batı dillerinde ''mana'' anlamına, Osmanlıca'da ise ''ruh'' ve ''özün içindeki öz'' anlamına geldiğini söyledi. 

NİÇİN ANTALYA

Şehrin Antalya'da kurulması nedeniyle eleştiri alabileceklerini ancak Mevlana'yı dünyaya daha iyi tanıtmak amacıyla bunu yaptıklarını ifade eden Altıoklar, ''Aslının yanında imitasyona ne kadar itibar edilir?'' düşüncesinden hareketle imitasyon için Antalya'yı tercih ettiklerini kaydetti.

Filmin çekilmesinden sonra şehrin yıkılmayacağını ve yeni filmler ile kültür turizmine hizmet edeceğini söyleyen Altıoklar, ''Herşeyin yolunda gitmesi ve herhangi bir aksilik yaşanmaması halinde 2011 yılının Temmuz-Ağustos aylarında 'motor' demeyi düşünüyoruz. Filmi önümüzdeki yıl Şeb-i Arus törenlerine yetiştirmeyi hedefliyoruz. Filmin dünya prömiyerini de Şeb-i Arus'da Konya'da yapmayı planlıyoruz'' dedi.

100 MİLYON DOLAR BÜTÇE

Yönetmen Mustafa Altıoklar'ın kardeşi ve filmin yapımcılarından Mehmet Altıoklar da filmin bütçesi hakkında bilgi verirken, ''Türk sinema tarihinin en büyük bütçeli filmini çekeceğiz. 300 bin metrekare alanda kurulacak plato şehir için 90, filmin prodüksiyonu için de 10 milyon dolar bütçe öngörüldü. Çok önemli dünya starları ile görüşüyoruz. En az bir dünya starını bu filmde oynatmayı düşünüyoruz'' diye konuştu.

Proje danışmanı Prof. Dr. Ahmet Alkan ise 9 ayda tamamlanacak projenin dünyada bir ilk olacağını, şehrin içerisinde, Mevlana Evi, Medrese, Han, Bedesten, İplikçi Cami gibi anıtsal yapıtların bulunacağını söyledi.