BIST 9.683
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.426,39
HABER /  DÜNYA

Kanada 1 cent'e vedaya hazırlanıyor

Kanada'da senato, 908'den beri kullanılmakta olan bakır "1 cent"in mali sistemden kaldırılmasını tavsiye etti.

Abone ol

Kanada Senatosu Finans Komitesi, hükümete, ülkede 1908'den beri kullanılmakta olan bakır "1 cent"in mali sistemden kaldırılmasını tavsiye etti.

Komitenin tavsiyesini açıklayan Senatör Richard Neufeld, "1 centlerin, Kanadalılar'ın 100 yıllık duygusal para biriktirme alışkanlıklarının bakır simgeleri olmaktan başka anlamları kalmadı. 1 centler artık, evlerdeki kavanozlarda, arabaların çekmecelerinde ya da kumbaralarda toz içinde kalmaya mahkum gibi. Günlük hayatta artık cente önem veren de pek kalmadı" dedi.

Bakırdan imal edilen 1 centlerin maliyetinin 1,5 cent (0,22 TL) olduğunu da açıklayan Senatör Neufeld, "ağırlığı kendinden daha değerli" diye konuştu. Richard Neufeld'in önerisi, Federal Finans Bakanı Jim Flaherty ve Kanada Merkez Bankası'nca da olumlu karşılandı. Senato Finans Komitesi'ne teşekkür eden Bakan Flaherty, hükümetin bu raporu dikkate alarak, bir uygulamaya gideceğini açıkladı.

Kanada Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 1 centlerin para dolaşımından çıkarılmasının mümkün olduğu belirtilirken, buna ilişkin herhangi bir takvim verilmedi. Merkez Bankası'nın açıklamasında, 1 centler piyasadan kaldırılsa bile, kolleksiyoncular için doğrudan satışların süreceğini bildirdi. Kanada'da halen, kişibaşına 600 adet 1 centin dolaşımda olduğu kaydediliyor.