BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.475,10
HABER /  SAĞLIK

Meşe palamudunun inanılmaz faydaları nelerdir?

Türkiye'de yetişen meşe ağacının kestane türünden yemişi olan sert, tırnaklı bir meyveye denilen meşe palamudunun fayadaları nelerdir? İşte cevabı...

Abone ol

Anadolu'da şifa amaçlı tüketilen aynı zamanda kahve yapımında da ham madde olarak kullanılan meşe palamudunun faydaları nelerdir?

Eylül aylarında toplanan ve güneşte kurutulduktan sonra tüketilen meşe palamudu, gallik, tanneler, ellagik, nişasta ve şeker maddeleri bakımından oldukça zengindir. 

FAYDALARI NELERDİR?
- Cildin deforme olmuş yüzeyini kısa sürede onarır ve iyileşmesini hızlandırır. Kaynar suyun içerisine bir avuç meşe palamudu atıp bir gün sonra o suyu şifa olarak kullanabilirsiniz.
- Lif bakımından zengin olan bu besin sindirim problemlerini gidererek mide ve bağırsak hastalıklarının riskini önler. Bu besin hem kabızlığa hem de ishale iyi gelir. 
- Doymamış yağ bakımından oldukça zengin olduğundan kötü kolesterol seviyesini düşürür. Böylece kalp sağlığını tehdit eden damar tıkanıklığını ve obezite rahatsızlıklarının riskini azaltır.
- Aynı zamanda Kandaki glikoz seviyesini düzenlendiğinden diyabete neden olan riskleri azaltır. 
- Kemik sağlığı ve gelişimi için önemli olan potasyum, fosfor ve kalsiyum maddeleri bakımından zengin olan meşe palamudu kemik erimesi gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Aynı zamanda şifa deposu olan meşe palamudu beyin sağlığını da destekleyerek unutkanlık gibi hastalıkları önler.
- B vitamini bakımından zengin olduğundan metabolizma ve bağışıklığı güçlendirir. Bu sayede vücutta oluşma ihtimali olan kanserli hücrelere karşı kalkan oluşturur.

NASIL KULLANILIR?
- Kuru öksürük, boğaz, göz ve karaciğer iltihapları için meşe palamudu kabuklarını kaynatıp balla tatlandırıp tüketebilirsiniz.
- Sık ishallerde 1 yemek kaşığı meşe palamudu tozu tüketildiğinde hem ishali engellemiş hem de bağırsak florasalarını dengelemiş olursunuz. 
- Egzama rahatsızlıkları için meşe yaprakları ve kabukları kaynatıp suyu ile o bölgeleri yıkayabilirsiniz.
- Doğal yollarla diş çürüklerini engelleyip dişleri beyazlatmak istiyorsanız. Pelit otu, karabiber, kurutulmuş limon tozu ve meşe palamut tozunu karıştırıp kaynatınız. Elde ettiğiniz macun ile günde iki defa dişlerinizi fırçalayınız.
- Yarım bardak pekmez ve balı karıştırınız içerisine meşe palamut tozu ekleyip bir litre su ile beraber kaynatınız. Mide yanması esnasında bu karışımdan tüketebilirsiniz.