BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.477,75
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankası'nın döviz rezervleri eridi mi? Çarpıcı açıklamalar...

TCMB'nin verilerine göre, bankanın brüt döviz rezervi 15 Mart itibarıyla bir önceki haftaya göre 3.18 milyar dolar azalışla 73.78 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası yetkilisi, “Son dönemde açıklanan rezerv rakamları ile ilgili olağandışı bir durum yoktur" dedi.

Abone ol

Bankanın Mart ayı başından bu yana rezerv düşüşü ise 5.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Reuters’a bilgi veren bir Merkez Bankası yetkilisi, “Son dönemde açıklanan rezerv rakamları ile ilgili olağandışı bir durum yoktur… Bu kapsamda, son dönemde yaklaşık 5.3 milyar ABD doları tutarında dış borç ödemesi ve enerji ithalatçısı kurumlara döviz satımı yapıldı” açıklaması yaptı.

"Dönem dönem rezervlerde hareket olabilir"

Yetkili TCMB rezerv değişiminde Hazine adına gerçekleştirilen dış borç ve diğer cari döviz ödemeleri, Hazine’nin yurtiçinde ve dışında gerçekleştirdiği döviz cinsi borçlanmaları, enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarına yapılan döviz satışları, ihracat reeskont kredileri ile bankaların yabancı para ve TL zorunlu karşılıkları için TCMB nezdinde tutulan döviz hesaplarındaki hareketlerin dönem dönem rezervlerde hızlı değişimlere yol açabildiğini belirterek şöyle dedi:

“TL depo karşılığı döviz depo ihaleleri, teminat döviz depo işlemleri ve döviz karşılığı TL swap imkanı gibi politika araçları kapsamındaki döviz hareketlerinin de rezervlerde geçici dalgalanmalara yol açabiliyor. Ayrıca rezervlerde farklı para birimlerinin ve altının dolar karşısındaki değer değişimleri kaynaklı değerleme etkilerinin de olabiliyor.”

"Rezerv rakamlarında dalgalanmaların normaldir"

“TCMB’nin rezerv biriktirme politikası devam ediyor” diyen yetkili “Yukarıda bahsi geçen hususlar kaynaklı rezerv rakamlarında dalgalanmaların normaldir” dedi.