BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.429,98
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faiz indirimi faizler yarım puan düştü

Merkez Bankası faiz indirimi kararı. Merkez Bankası politika faizinde yarım puanlık indirim yaptı. Faiz indiriminin piyasalarda etkili olması beklenmiyor.

Abone ol

Merkez Bankası'ndan sınırlı faiz indirimi kararı geldi. Merkez Bankası politika faizini yarım puan indirdi. 8.25 olan politika faizini 7.75'e çekti.  merkez-bankasi-faiz-indirim-faizler-yarim-puan-dustu.jpg

Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimi piyasalarda 'sınırlı indirim' olarak nitelendirilirken, indirimin piyasalar üzerinde etkili olmayacağı görüşü hakim. Merkez Bankası'nın faiz koridorunda ve diğer para faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi 'elindeki silahı korudu' yorumlarına neden oldu. 

Merkez Bankası faiz kararında faiz koridoru üst bandını yüzde 11,25'te, alt bandı yüzde 7,5'te sabit bıraktı. MB gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 10,75'te sabit tuttu.




Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir.

Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir. Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir. Bu olumlu gelişmeleri değerlendiren Kurul, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir.

Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” denildi.

KREDİ VE MEVDUAT FAİZLERİNİ ETKİLEMEYECEK

Yarım puanlık faiz indirimi sonrası uzmanların yaptığı yorumlara göre, 50 baz puanlık bir indirim piyasalar üzerinde reel bir etki yaratmayacak. Karar sonrası mevduat ve kredi faizlerinde de herhangi bir indirim oluşması sözkonusu değil. 

EN SON DEĞİŞİKLİK TEMMUZ 2014'TEYDİ

Merkez Bankası politika faizini Temmuz 2014'ten beri yüzde 8,25 düzeyinde tutuyor. Faiz koridoru ise yüzde 7,50, yüzde 11,25 seviyesinde. Merkez Bankası bugün verdiği kararla hem 2015 yılının ilk faiz indirimini yapmış oldu hem de 6 ay sonra ilk kez faizlere müdahale etti.


merkez-bankasi-faiz-karari-indirim-yapti-mi.jpeg

TARTIŞMALAR SÜRECEK
Merkez Bankası'nın faiz kararını bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, bankanın kararı ne olursa olsun tartışmaların süreceği öngörüsünde bulundu. Sağlam, öngörüsünün gerekçesini ise şöyle aktardı:

"...Ne karar çıkarsa çıksın tartışmalar devam edecek. Çünkü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar, toplantı öncesi yaptıkları açıklamalarla kararı tartışmalı hale getirdiler. Merkez Bankası gerçekten bağımsız olsa gelinen bu noktadan sonra, faiz indirim kararı vermez ve bu karar yanlış olmaz. Çünkü bu tartışmalardan bağımsız yapılacak toplantıda böyle bir karar çıkma ihtimali yüksekti."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, geçen cuma günü yaptığı açıklamada, dünyada herkes faizleri indirirken, Merkez Bankası’nın hâlâ aynı noktada durarak faizleri indirmediği eleştirisinde bulunmuştu. 

"Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun?" diyen Erdoğan, "Şimdi diyebilirler ha, Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayım. Söylemek durumundayım ve gerekirse çağırıp kendileriyle de bunu oturup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez" diye konuşmuştu. 

HÜKÜMETTEN YASA DEĞİŞİKLİĞİ SİNYALİ

Merkez Bankası'na en son şok ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den gelmişti. Erdoğan'ın faiz konusundaki açıklamalarına destek veren Zeybekçi, Merkez Bankası’nın acilen faizleri indirmesi gerektiğini aksi bir tutumda ise "hakemin" değişebileceği uyarısı yapmıştı. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NDA KONUŞULDU

Faiz indirimine ilişkin hükümet kanadından en son açıklama Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi. Arınç dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.

Arınç, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz indirimi konusunda değerlendirme yaptı mı?' sorusuna şu yanıtları vermişti:

"Yani faizler düşme istidadı gösteriyor. Bildiğiniz gibi bizim cari açığımızda en önemli rolü oynayan akaryakıt fiyatları 106 dolarlardan neredeyse 45-50 dolarlara düşme gösteriyor. Dünyadaki gidişat içinde bizim üretimimizi arttırmamız, sanayiye can suyu vermemiz, yeniden istihdamın artması noktasında, enflasyonun düşmesi noktasında, faizlerin indirilmesinin beklendiği ifade edildi." 

Arınç, toplantıya katılan bakanların, Para Piyasası Kurulu'nda muhtemelen faiz indirimine gidileceğini temenni olarak ifade ettiklerini de bildirmişti.