BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  POLİTİKA

4 eski bakanın kader oylaması Yüce Divan mı?

4 eski bakan için bugün Meclis'te saat 15.00'da Yüce Divan oylaması yapılacak. Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar için karar günü.

Abone ol

TBMM'de bugün saat 15.00'da 4 eski bakan için Yüce Divan oylaması yapılacak. Saatiyle olay yaratan Zafer Çağlayan , Muammer Güler , Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar için yapılacak oylamalar gizli oturumla gerçekleşecek. Oylama her bakan için ayrı ayrı yapılacak.

TBMM'deki Yüce Divan oylamasındaki son dakika gelişmeler internethaber.com'da...


Yurtdışında oldukları için Meclis Genel Kurulu'na katılamayan hükümet üyelerinin Yüce Divan konusundaki oyları vekâleten kullanılacak. Oy vekaletleri şu şekilde:

Başbakan Ahmet Davutoğlu adına Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan,
AB Bakanı Volkan Bozkır yerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yerine Tarım Bakanı Mehdi Eker,
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,
Kültür Bakanı Ömer Çelik yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli,
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yerine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz oy verecek.

Vekaleten oy kullanacak olan Meclis üyeleri, kendi adlarına kullanacakları oy ve vekaletini aldıkları kimseler adına kullanacakları oylar için iki defa oylama kabinine gidecekler.


MHP'li Faruk Bal: Sayın başkanvekilinin bu üye seçimi konusunda iyi niyetli olduğunu biliyorum. Ancak Sayın Hakkı Köylü'nün başkan olacağı gazeteciler tarafından bir iki gün önce konuşuluyordu, biz de duyduk. O yüzden ilk kura çekildiğinde Hakkı Köylü'nün isminin çıkması bizde kuşku uyandırmıştır. Zaten kura çekimi sonrası Köylü'nün "Bu kararı üç aşağı beş yukarı bekliyorduk" demesi de var.


MHP'li Faruk Bal ile Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı arasında komisyon üyeleri ve başkanlarının seçimiyle ilgili tartışma çıktı.

Bahçekapılı, Bal'a "O seçim benim yönettiğim bir genel kurulda yapıldı, üye ve başkanın önceden belirlendiği şeklindeki yorumunuza katılmıyorum, buna cevap vermek istedim" deyince Bal, "Sataşma var" diyerek tekrar söz istedi. Ayşenur Bahçekapılı daha önce Bengi Yıldız'a kürsüye çağırdığı için, Bal'a o anda söz hakkı veremeyeceğini, kendisini daha sonra kürsüye çağıracağını söyledi. Tartışma uzayınca, Bahçekapılı oturuma 10 dakika ara verdi.


Komisyon Başkanı Hakkı Köylü de az önce dakika önce Genel Kurul salonuna geldi.


Genel Kurul'da İdris Baluken bakanların bulunduğu sıralara giderek yaklaşık 5-6 dakika Efkan Ala ile görüştü.

0b0df76c-8cd9-4134-abd6-b469478835e9.jpg


MHP Konya Milletvekili Faruk Bal:

Bu komisyon öyle bir zamanda kuruldu ki, bu soruşturmanın polisleri, savcıları sürüldü. Mızrağı çuvala sokmaya çalıştılar. Bu yapılanları suç olmaktan çıkarmaya çalıştılar. Ama milletin vicdanında bunlar suç olarak kalacaktır.

Bütün bu sürece baktığımızda, milyon dolarlar, eurolar, ayakkabı kutularından, bavullardan fışkıran televizyonlardan, tapelerden gördüklerimiz bir şeyi ortaya koyuyor: Bu yapılanlar suçtur.


Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceği bu akşam belli olacak olan dört eski bakandan Egemen Bağış da Meclis Genel Kurulu'nda.

07c6f605-fcd0-4898-9cda-5f6392a389a7.jpg


AK Parti Konya milletvekili Mustafa Akış konuşuyor: 17-25 Aralık'ta gerçekleşen operasyonu inkar etmek için ya siyaseten kör, ya da operasyonun uygulayıcısı olmak gerekir.


Komisyon Bşk Vekili Yılmaz Tunç'un konuşması sırasında CHP vekili İhsan Özkes bu dövizi açtı:

fototo.jpg


Komisyon adına Bartın Vekili Yılmaz Tunç konuşuyor:

Muammer Güler hakkında 3 iddia var:

Soruşturmada adı geçen bir şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridi geçişine izin verdiği, TC vatandaşlığına geçişini sağladığı, basında hakkında çıkan haberleri engellemek için girişimde bulunduğu. Bu iddialar kanıtlanamamıştır, Güler'in bu fiilleri işlediğine dair yeterli şüphe olmadığından Yüce Divan'a sevkine karar verilmemiştir.


Komisyon adına Bartın Vekili Yılmaz Tunç konuşuyor: İsimsiz bir ihbar var. Dikkat çekici nokta aynı IP adresinden 12 farklı ihbar yapılması. Savcılık bunu araştırma zahmetine katlanmamış.

Usule uygun delil araştırmasını Komisyon kendisi yaptı ve bakanlara isnat edilen hususlarla ilgili maddi gerçekleri araştırdı ve şu sonuçlara vardı:

Zafer Çağlayan hakkında 2 iddia vardı:

İran'a altın ihracatında imtiyaz sağlaması, Halk Bankası üzerinden kolaylık sağlandığı ve yasal komisyonda indirim yapıldığı iddialarının doğru olmadığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilmiş, Savcılık takipsizlik kararı vermiştir.

Gana'dan kaçak yollarla getirilen altının Dubai'e çıkışını sağladığı iddiası. İstanbul'da yakıt ikmali yapan uçakla ilgili ihbarın ardından soruşturma başlatıldı: Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.

Bu iddialarla ilgili Komisyonumuzca hiçbir delil elde edilememiştir, bunu muhalefet de gördü.


Egemen Bağış konuşma ihtimali olup olmadığı sorusuna "Arkadaşlar siyasetçinin her zaman a planı, b planı, c planı vardır" dedi.


Hakkındaki Soruşturma Komisyonu Raporu görüşülen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler de Genel Kurul'a geldi.


Ayşenur Bahçekapılı: Bastırılıp dağıtılan önergenin kapağındakini okudum Sayın Hamzaçebi, isterseniz buradan okuyayım, aynı şeyi okumuş olacağım.


CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun düzenlediği rapor uyarınca ve Milletvekillerinin vermiş olduğu Yüce Divan'a sevk önerileri uyarınca görüşmelere başlıyoruz.


Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın vefat eden üvey annesi bugün son yolculuğuna uğurlandı. TBMM'deki Yüce Divan oylaması nedeniyle Muş'a gidemeyeceği iddia edilen Zafer Çağlayan da cenazede hazır bulundu.

fft81_mf3243257.jpeg


CHP lideri Kılıçdaroğlu, Yüce Divan oylaması öncesi iktidar vekillerine "Vicdanınıza, ahlakınıza, inancınıza sorun, peygamberin sözlerini aklınıza getirin" diye seslendi.


Meclis Genel Kurulu açıldı ama henüz dört eski bakan hakkındaki soruşturma Komisyonu raporunun görüşmesine geçilmedi.


Erdoğan Bayraktar: Konuşmak istemiştim ama yakın çevremin telkini ile konuşmamayı uygun buldum.


Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylama öncesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli muhalefet kulisine geldi. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise kısa bir süre Genel Kurul'da kaldıktan sonra Meclis'ten ayrıldı.

TBMM genel kurulu açıldı. Oturuma Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlık ediyor. Genel Kurul'da gündeme geçilmeden önce gündem dışı konuşmalar yapıldı.

Eski bakan Erdoğan Bayraktar genel kurulda görüşmelere geçilmeden önce yerini aldı. AK Parti sıralarına geçen Bayraktar yanındaki AK Parti milletvekilleri ile sohbet etti.

CHP tüm milletvekillerinden yüce divan oylamasına katılmaları için genel kurulda hazır bulunmalarını istedi. CHP İstanbul Milletvekilleri Binnaz Toprak ve Ayşe Eser Danışoğlu'nun Tayvan'a yapacakları ziyaret iptal edildi.


Meclis Genel Kurulu'nda haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiası bulunan 4 eski bakan hakkında oylama yapılacak.

YÜCE DİVAN İÇİN KAÇ OY GEREKİYOR?

Gizli oylamada, üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan farklı renklerdeki yuvarlak oy pusulaları kullanılacak. Beyaz renkli pusula olumlu, yeşil renkli pusula çekimser, kırmızı renkli pusulu olumsuz oy anlamına geliyor.

Bu oy pusulaları kabinlerdeki kutulara atılacak. Bakanların Yüce Divan'a sevki yönünde karar için 276 oyun "beyaz" olması gerekiyor.

BAKANLAR HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR?

4-eski-bakan-yüce-divan-oylamasi.jpg-Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na Muhalefet, Türk Ceza Kanunu (Tck) 204-Resmi belgede sahtecilik, Tck 252-Rüşvet

- Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: TCK-204 Resmi belgede sahtecilik, TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK-252 Rüşvet, TCK-285 Gizliliğin ihlali.

- Eski Ab Bakanı Egemen Bağış: TCK-255 Nüfuz ticareti, Tck 252-Rüşvet.

- Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK-251 Görevi kötüye kullanma

BAKANLAR KONUŞMA YAPABİLECEK

Meclis'teki Yüce Divan oylaması öncesinde eski bakanlar ile onların adına altı milletvekiline söz verilecek. Bakanlar için süre sınırlaması olmayacak. Komisyonun Yüce Divan'a sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak Yüce Divana sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün oluyor. Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç 7 gün içinde Meclis Başkanlığı tarafından dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek.

GİZLİ OYLAMADAKİ RENKLERİN ANLAMI
zafer-çağlayan-saat.20150120084606.jpg
Gizli oylama, milletvekilinin ne yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belirlenemediği ve bu konuda herhangi bir kaydın olmadığı oylama şekli. Gizli oylama adı okunan üyeye bir zarf ve beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli üç pusulanın verilmesi ve üyenin bunlardan birisini kapalı kabinde zarfa koyması suretiyle yapılacak.

MECLİS'TEKİ VEKİL DAĞILIMI
Meclis'te AK Parti'nin 312, CHP'nin 127, MHP'nin 52, HDP'nin 27 sandalyesi bulunuyor. 12 bağımsız milletvekilinin bulunduğu Meclis'te Demokratik Bölgeler Partisi'nin 1, Elektronik Demokrasi Partisi'nin 1, Demokratik Gelişim Partisi'nin 1, Millet ve Adalet Partisi'nin 1, Anadolu Partisi'nin 1 milletvekili bulunuyor.

MECLİS KOMİSYONUNUN KARARI

Eski 4 bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nun raporunda "Yüce Divana sevk konusunda yeterli şüpheye ulaşılamadığından Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divana sevk edilmemesine Komisyonun 5 Ocak 2015 tarihli toplantısında oy çokluğuyla (5'e karşı 9 oyla) karar verilmiştir." deniyor. HDP'nin üyesini çektiği Meclis Soruşturma Komisyonu'nda, AK Parti'nin 9, CHP'nin 4 ve MHP'nin ise 1 üyesi bulunuyordu.