BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,71
ALTIN 2.489,30
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası enflasyon tahmini şok yükseliş

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 1 puan artırarak yüzde 7,9'a yükseltti.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın dördüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 1 puan artırarak yüzde 7,9'a yükseltti. Başçı enflasyon tahminleriyle ilgili "Enflasyonun 2015 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 7.4-8.4 aralığında, orta noktası yüzde 7.9 olacağı öngörülüyor. Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 5-8 aralığında, orta noktası yüzde 6.5 olacağı öngörülüyor. Enflasyonun 2017 yılında yüzde 5'e yaklaşarak orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanmasını öngörüyoruz" dedi.

Başçı konuşmasında şunları kaydetti:

Tüketici kredilerinin hızlı artışı cari açığın yükselmesinde etkili oluyor. 3. çeyrekte küresel oynaklık devam etti, küresel büyüme endişeleri ön plana çıktı. 4. çeyrek başında Fed'in ilk faiz artışını öteleyeceği algısı; AMB'nin parasal genişlemeyi sürdüreceğini açıklaması; Çin'in ekonomiyi destekleme kararlarıyla küresel piyasada oynaklık azaldı. Gelişmekte olan piyasalar dalgalanmalardan etkilendi.

SIKI DURUŞ GEREKLİ GÖRÜNEN SÜRE DEVAM EDECEK

Önümüzdeki dönemdeki para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Para politikasındaki sıkı duruş gerekli görünen süre boyunca sürdürülecek.

KREDİ BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA GÖZLENDİ

Yıllık kredi büyüme hızı makul düzeylerde seyrediyor. Toplam kredilerin kurdan arındırılmış yıllık büyüme hız 3. çeyrek sonunda yüzde 15.3'e geriledi. Kredilerin büyüme hızında ilave bir yavaşlama gözlemledik.

KURUN FİYATLARA GEÇİŞİ SINIRLI

Yıllık enflasyondaki artışta döviz kuru ve gıda fiyatları etkili oldu. Döviz kuru artışlarının fiyatlara geçişinin geçmiş yıllara oranla daha sınırlı olduğunu değerlendiriyoruz.

ENFLASYON BU AY DÜŞECEK

Enflasyonun bir süre daha mevcut düzeye yakın seyredeceğini sonra azalma eğilimine gireceğini düşünüyoruz; enflasyonda bu ay baz etkisiyle düşüş tahmin ediyoruz. Enflasyonun yüzde 5 hedefine orta vadede ulaşacağını tahmin ediyoruz.

BÜYÜME KOMPOZİSYONU DIŞ TALEBE KAYACAK

Yılın kalanında kademeli olarak büyüme kompozisyonunun iç talepten dış talebe kayacağını düşünüyoruz. Cari açıkta öngörülen düşüş ve güçlü kamu maliyesi dengeli ekonomi politikası açısından alan oluşturuyor. Cari açıkta iyileşme eğiliminin sürmesini bekliyoruz.

PETROL TAHMİNİNİ AŞAĞI ÇEKTİK

Ham petrol fiyatı varsayımını aşağı yönlü güncelledik, 2015 için 54 dolara çektik; 2006 yıl için 54 dolara düşürdük. Gıda enflasyonu varsayımını 2015 ve 2016 için yüzde 8'de koruduk.