BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan enflasyon açıklaması! Düşecek mi?

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın son çeyreğinde enflasyona dair düşüş beklentisini duyurdu.

Abone ol

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini düşünüyoruz." dedi.  Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satış başları:

- Küresel merkez bankacılığında para politikası duruşu belirlenirken, kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır. Küresel ekonomide toparlanma süreci destekleniyor.

- Hizmetler sektörü, imalat sanayine kıyasla salgına bağlı kısıtlamalardan daha fazla etkilenmiştir. Son dönemdeki PMI verilerinin toparlanmaya eşlik ettiğini görüyoruz. Hizmet, PMI endekslerindeki güçlü artışlar küresel ekonomide genele yayılan toparlanma eğilimi gösterdiğini izliyoruz. 

- Bu durum ihracatımızın artışına katkı veren olumlu bir gelişmedir. Bazı ülkelerde mali alanın durumuna göre doğrudan kamu harcamalarının daha yüksek kullanıldığı, bazı ülkelerde sermaye ve likidite imkanlarının kullanıldığını görüyoruz.

- ABD'de milli gelirin yüzde 25'i oranında kamu harcaması ile ekonominin desteklendiğini görüyoruz. Gelişmekte olan ekonomilerde ise gelişmiş ülkelere kıyasla daha sınırlı tedbirlerle desteklendiğini görüyoruz.

- Türkiye destekleyici para, maliye ve finansal politikaların yanı sıra aşılama programlarında ilerleme kaydeden ve salgını kontrolde başarılı olan ülkeler arasında yer almaktadır, bu durum, yatırım, üretim ve istihdama olumlu yansımıştır.

- Türkiye ekonomisinde enflasyon, rezervler, risk primi alanında iyileşme olduğunu görüyoruz. Risk priminde iyileşme süreci devam etmektedir.

- Mayıs 2021 itibariyle kısa vadeli dış borç 25.7 milyar dolar azalarak 119.2 milyar dolara düşmüştür. Bu durum dış borç göstergelerine de olumlu yansıyacaktır.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Birçok kişinin bilmediği önemli detay! Yaştan hemen emekli olabilirsiniz
Foto Galeri Birçok kişinin bilmediği önemli detay! Yaştan hemen emekli olabilirsiniz Galeriye Gözat