BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,72
ALTIN 2.435,62
HABER /  DÜNYA

Merkel'i tahtından indirebilecek parti

Avrupa'daki kriz Almanya'yı da etkiliyor. Önümüzdeki pazar Berlin'de yeni bir parti kuruluyor.

Abone ol

Alternative für Deutschland (AfD) adını taşıyan partinin ana konusunu ise Euro karşıtlığı ve Alman Markı'na dönüş talebi oluşturacak.

Yeni partinin meclise girmesi beklenmiyor, ancak sağ kökenli seçmeni kazanarak Angela Merkel'i koltuğundan etme potansiyeline de dikkat çekiliyor.

Ülkede son olarak özellikle sol kesimin oylarını bölen Korsanlar Partisi (Die Piratenpartei) dikkatleri üzerine çekerken, şimdi de Euro karşıtları parti kurmaya hazırlanıyor. Özellikle Hıristiyan Demokrat ekonomi uzmanlarını bünyesinde barındıran Euro karşıtı partinin Alternative für Deutschland (AfD) ismiyle (Almanya için Alternatif) önümüzdeki pazar günü Berlin'de kurulması bekleniyor. Yeni partinin ana konusunu Euro ve Almanya'nın Euro'dan çıkarak yeniden Alman Mark'ına dönmesi oluşturacak.

YÜZDE 24 OY POTANSİYELİ VAR

Kamuoyu araştırmaları ise Euro karşıtı yeni partinin yüzde 24 oy potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor. Welt gazetesinin haberine göre Almanların yüzde 7'si Euro karşıtı partiyi seçeceğini söylerken, yüzde 17'si ise ‘belki' cevabını veriyor. Söz konusu araştırma 3 ile 4 Nisan tarihleri arasında bin kişi arasında yapılmış.

Siyaset uzmanları yeni partinin meclise girme şansını düşük görse de şu anki CDU/CSU ve FDP'den oluşan Angela Merkel hükümeti için tehlike oluşturabileceğini belirtiyor. Yeni partinin önümüzdeki eylül ayında yapılacak federal seçimlere katılabilmesi için partinin federal düzeyde kurulmasının yanı sıra eyalet teşkilatlarının da kurulması ve ayrıca her eyalette en az 2 bin imza toplaması gerekiyor. Partinin seçimlere katılması durumunda yüzde 5 barajını aşarak meclislere girme şansını düşük görünüyor. Yeni kurulacak partinin en büyük tehlikeyi ise iktidardaki CDU/CSU ve FDP partisi için oluşturduğu belirtiliyor. Yeni partinin seçmenleri Korsanlar Partisi'nden farklı olarak sağ kesimde yer alıyor. Özellikle önümüzdeki eylül ayında yapılacak federal seçimlerin başa başa gitmesi ve her oyun önem kazanacağı dikkate alındığında yeni partinin Başbakan Angela Merkel'i koltuğundan etme potansiyelinin bulunduğu belirtiliyor.

Hatırlanacağı gibi Başbakan Gerhard Schröder 2002 seçimlerini 6 bin küsur oy farkıyla kazanmıştı. Son olarak bu sene yapılan Aşağı Saksonya Eyalet seçimlerinde de başbakan David McAllister 335 oy farkıyla seçimi kaybetmiş ve CDU/FDP iktidarı yerini SPD ve Yeşillerden oluşan koalisyon hükümetine bırakmıştı.

Partinin kurucularından eski CDU'lu Alexander Gauland, parti olarak sadece Birlik partilerinin ve FDP'nin değil, SPD ve Yeşiller tarafından da sahiplenilen ‘Merkel'in Euro Siyaseti'ne karşısında tek alternatif olduklarını söyledi. Euro para biriminin işlevini ifa etmediğini ileri süren Gauland, bu para biriminin kıtayı birleştirmediğini, aksine böldüğünü iddia etti.