BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.432,68
HABER /  GÜNCEL

Dicle'de neler oluyor böyle?

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde iki gündür devam eden olaylar bugün de kesilmedi

Abone ol
    AYSEL TUĞLUK'UN BAŞINI YARDILAR

Dicle Üniversitesi'nde göstericileri sakinleştirmek için üniversiteye giden Aysel Tuğluk başına gelen soda şişesi ile yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

37639.20130410124700.jpg

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde iki karşıt grup öğrenci arasında iki gün süren olayların ardından bu sabah öğrenciler arasında bıçak, taş ve sopaların kullanıldığı kavga çıktı.

Olaylar üzerine eğitime 3 gün ara verildi. 

Kavgada 3 öğrenci bıçakla yaralanırken, birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. 3 yaralı Dicle Üniversitesi'nde Bilge Gençlik Kulübü önceki gün Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Peygamber Efendimiz' konulu konferansla ilgili bildiri ve afiş dağıtılması yüzünden iki öğrenci grubu arasında taşlı sopalı kavga çıktı. İlk gün 1'i polis 4 kişinin yaralandığı olaylar, dün düzenlenen konferans sırasında da devam etti. Polisin havadan ve karadan gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ettiği olaylar gün boyu sürdü.

BIÇAKLI KAVGA ÇIKTI

Dicle Üniversitesi'nde iki gündür süren olaylar bugünde devam etti. Kampus içinde iki öğrenci grubu arasında taşlı ve sopalı kavga çıktı. Bıçaklarında kullanıldığı kavgada 3 öğrenci yaralandı. Yaralılar Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılıp tedavi altına alındı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu belirtildi.Olay nedeniyle üniversiteye çok sayıda polis ekipleri sevk edildi.Polis, kavgaya karışan bazı öğrencileri gözaltına alırken, sıkı güvenlik önlemleri alındı. Üniversitede gerginlik sürüyor.

Dicle Üniversitesi'nde 10-13 Nisan tarihleri arasında eğitime ara verildi..  

DİYARBAKIR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok hassas bir süreçten geçildiğini belirterek, herkesi daha duyarlı olmaya çağırdı.

Sürece herkesin inandığını, güvendiğini ve sahiplendiğini anımsatan Toprak, bu çerçevede bazı provokatif davranışlarla bunu bozmak isteyenlerin olabileceğini, üniversitedeki olaylara bu noktadan bakılması gerektiğini belirtti.

"Ekonomik rant elde etmiş, güç alanı oluşturmuş kişiler kendi alanlarını kaybetmemek adına bir takım yanlışlıklar içine girebilirler. Bunu da provake edenler olabilir. Hiçbir şekilde bunlar süreci etkilememelidir. Bunu her zaman söylüyoruz. Üniversitede karşıt gruplar arasında ortaya çıkan kavgalar, karşılıklı şiddet görüntüleri Diyarbakır ve Dicle Üniversitesi'ne yakışmıyor" diyen Toprak, gençleri sağduyulu davranmaya davet etti.

Her bir kurumu, sivil toplum örgütünü, meslek teşekküllerini, siyasi partileri ve sözü olan kişilerin, öğrencileri yatıştırmak amacıyla güzel bir dille, olumlu bir mesaj vermesi gerektiğini kaydeden Toprak, şöyle konuştu:

"(Ben haklıyım, sen haksızsın) anlayışı dışında bir süreçteyiz. Dolaysıyla herkesin söylemine, davranışına, hiçbir grubu yanına almayacak şekilde herkesle ortaklaşarak bir sağduyu çağrısına ve metanetli duruşa çağırmaları gerekiyor. Tüm halkımıza, üniversite öğrencilerine diyoruz ki, Diyarbakır'ımız önemli bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Önemli gelişmeler var. Heyetlerin biri geliyor, diğeri gidiyor. Turizm ve yatırımcılar noktasında kıpırdanmalar var."

KAVGALAR SÜRECE ZARAR VERİYOR 

İnsanların geleceğe yönelik iş kurma yönünde hedef ve beklentilerinin bulunduğunu, 1 ay içerisinde oluşan ve düne göre daha iyi bir ivme kazanan bir noktada bulunduklarını dile getiren Toprak, olayların provokatif amaçlı olduğunu kaydetti.

Kavgaların sürece zarar verdiğini belirten Toprak, "Onun için her bir dinamik, etki alanındaki kişilere, kimselere, öğrencilere güzellikleri, sükuneti, sakin olmayı telkin etmelidir. Bugün bu ortaklaşa sağduyuyu, güzelliği, güzel sözleri söylememiz gereken bir gündür" dedi.

Toprak, üniversitede bugün çıkan bıçaklı kavgada yaralanan 4 öğrencinin çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğünü, yaklaşık 15 kişinin de gözaltına alındığını ifade ederek, olaylara karışanlarla ilgili gözaltı ve yakalama çalışmasının yapıldığını sözlerine ekledi.

aaaaa.20130410142619.jpg