BIST 10.176
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.386,29
HABER /  EKONOMİ

İŞKUR'un 2013 hedefi tutar mı?

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Abone ol

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, bu sene için koydukları 1 milyon istihdam hedefine ulaşmanın imkansız olmadığını söyledi.

Yılın ilk 2 ayında yakalanan rakamlara dikkat çeken Yazıcı, "Ocak-Şubat aylarına baktığımız zaman zaten bunun yüzde 17'sini gerçekleştirmiş durumdayız. Yani şu an bana gelen rakam 150 binlerde. Bu iş gücü piyasasının açılacağı Mayıs-Haziran aylarını da düşünecek olursak hedefe ulaşmada çok büyük bir problem olacağını düşünmüyorum.” dedi. Yazıcı, bir diğer önceliklerinin de 2 milyon 700 bin işsizi İŞKUR’a kayıt etmek olduğunu vurguladı.

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, işsizlikle mücadele kapsamında ürettilen projeler hakkında Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevapladı. 2012’de 556 bin istihdam gerçekleştiklerini, 2013 yılında ise hedeflerinin 1 milyon kişi olduğunun altını çizen Yazıcı, bu hedefi yakalamanın çok zor olmayacağını belirtti. Yazıcı, 4 bin iş ve meslek danışmanını, tüm işverenlere ve işsizlere adeta zimmetlediğini kaydederek, en büyük engel olan mesleksizlik konusunu bertaraf edeceklerini dile getirdi.

Gençlere ve ailelere meslek konusunda destek olmak için bastıkları 700 bin derginin dağıtımını ve tanıtımını bizzat kendisi yapan Yazıcı, dergi projesinin aileleri ve öğrencileri odak noktasına koyan bir çalışma olduğunu söyledi. Çalışmada özellikle karar aşamasında olan gençlere hangi mesleği seçecekleri noktasında profesyonel destek vermeyi amaçladıklarını aktaran Yazıcı, “Bu desteği sadece gençler değil, ailelere vermeyi amaçladık. Hedefimiz iş ve meslek danışmanlarını da sürece katarak, gençlerimizin kendi niteliklerine uygun meslekleri seçmeyi sağlayabilmek. Bu anlamda 700 bin dergi bastırdık ve 81 ilde dağıtmaya bu hafta başladık. Bugün bir meslek lisesinde bu dağıtımı sembolik bir şekilde başlatmış olduk. Dünyada uygulaması çok fazla olmayan bir şey bu, sanırım Almanya ve Türkiye uyguluyor bunu. Ülkemiz geleceğini emanet edeceğimiz gençlere daha onurlu bir yaşam sunmak adına bu çalışmayı çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

Dergi projesine benzer çalışmaların söz konusu olduğunu, iş ve meslek danışmanlarının meslek liselerine giderek hizmet sunacaklarını aktaran Nusret Yazıcı, bu kapsamda veli toplantılarına katılmayı da düşündüklerini belirtti. İŞKUR Genel Müdürü, “Yani aileler çocuklarının durumları ile ilgili olarak öğrencilerinden bilgi alırken biz onların yanında bulunup, çocukların pozisyonları için meslekler önermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 107 devlet üniversitesinde ofis açtıklarını vurgulayan Yazıcı, amaçlarının gerek meslek liselerinde, gerek üniversitelerde ülkenin iş gücünü değerlendirmek olduğunu kaydetti. Talebi karşılarken, önceliklerinin hazır eğitimli işgücünü tüketmek, yetmediği takdirde ise iş gücünü eğitmek olduğunu dile getirdi.

"VELİ TOPLANTILARINA GİRECEĞİZ"

Geçen yıl yaptıkları geniş iş gücü piyasası araştırmasına değinen İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, şunları söyledi:

“Karşılayamadığımız açık iş 230 binlerdeydi. Bir numaralı problem mesleksizlik. İşveren şunu söylüyor, ben 230 bin eleman bulamadım. Sebebi büyük oranda mesleksizlik. Bu manada meslek derken kişiye uygun kişiliğe uygun mesleklerin refere edilmesi çok önemli. İşte buna benzer çalışmalarla özellikle liselere ziyaretlerimizi sıklaştırarak, henüz mesleğini seçme aşamasında olan yavrularımıza kişiliklerine uygun, gelecekte başarılı olabilecekleri meslekleri ailelerle tespit etmek istiyoruz. Veli toplantılarına gireceğiz. Aileler çocuklarına meslek telkin ederken, komşunun çocuğu işte şu işte çalışıyor’ gibi telkinlerden ziyade çocuğun niteliğine uygun, karakterine uygun işler önerilirse insanlar daha fazla sevdikleri işlere iştirak edecek ve bu da doğal olarak başarıyı getirecektir.”

Önceliklerinin ülkenin hazır yetişmiş iş gücünü değerlendirmek olduğunu yineleyen Yazıcı, eğitimli bir kaynakçı varsa, su tesisatçısı varsa önceliklerinin onları işe yerleştirmek olduğunu, onları işe yerleştirmeden mesleki eğitim başlatmayı düşünmediklerini vurguladı. Mesleki eğitimlerde de yeni bir boyut açtıklarını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

“Geçen yıl bizim mesleki eğitim kurslarına katılan kişi sayısı yaklaşık 240 bin. Biz hedef belirlerken şu kadar kişiyi eğiteceğiz diye hedef belirlemedik. Ama 70 bin kişiyi kurslardan sonra işe yerleştireceğiz dedik. Bunun yönetmeliğini de değiştirdik. Yüzde 20 istihdam garantisini yüzde 50’ye çıkarttık. İstihdamda kalma süresi 3 aydı, 4 aya çıkartıldı. Kursları geçen yıl yaptığımız geniş araştırmanın sonucuna göre açacağız. Artık daha rasyonel daha sonuç odaklı çalışmalar yapmak istiyoruz.”

Araştırmaların kendilerine yol gösterdiğini aktaran Nusret Yacızı, önceden yılda 2 defa yapılan bu araştırmaları artık yılda 4 defaya çıkarttıklarını, belli periyotlarda kapsamları genişletilerek sürdürüleceğini kaydetti. Yazıcı, “Yani kurslarda artık yeni bir çağ var, yeni bir yönetmelik var. Öncelikle elimizde o mesleğe uygun eleman varsa, kesinlikle o meslek için kurs açmayacağız. Öncelikle o meslekte işsiz vatandaşımızı işe yerleştireceğiz. Eğer kurs açacaksak da iş gücü piyasası araştırmaları sonucunda ortaya çıkan açık mesleklerde kurs açmayı düşünüyoruz. Yeni bir araştırma için arkadaşlar yakında sahaya inecekler.” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLARA DOKUNMAK İSTİYORUZ”

TÜİK’in kayıtlarına göre yaklaşık 2 milyon 700 bin işsiz, kendi kayıtlarına göre de 2 milyon 100 bin işsizin söz konusu olduğunu anlatan Genel Müdür Yazıcı, şöyle devam etti:

“Bizim hedefimiz bu 2 milyon 700 bin işsiz vatandaşımızı İŞKUR’a kayıt etmek. İsim isim bunları bilmek istiyoruz. Yani nerede, işsiz vatandaşımız kim, bunlara dokunmak istiyoruz, kucaklaşmak istiyoruz. Bu anlamda Ocak-Şubat aylarına baktığımız zaman zaten bunun yüzde 20’sini gerçekleştirmiş durumdayız. Yani şuan bana gelen rakam 150 binlerde. Yani hedefimizin yüzde 17’sini gerçekleştirmiş durumdayız. Bu iş gücü piyasasının açılacağı Mayıs-Haziran aylarını da düşünecek olursak hedefe ulaşmada çok büyük bir problem olacağını düşünmüyorum inşallah.”

“İŞKUR OTOBÜSÜ İLE CUMA GÜNÜ DİYARBAKIR’DAYIZ”

İŞKUR'un 2012’de internet arama motoru Google’da en çok aranan 3’üncü kurum olduğuna dikkat çeken Yazıcı, vatandaşların kendilerine daha kolay ulaşması için İŞKUR Otobüsü diye bir projelerinin olduğunu ifade etti. Otobüsü İŞKUR ofisine dönüştürdüklerini söyleyen Yazıcı, geçen yıl bu araçla 21 ili ziyaret ettiklerini, şimdi ikinci periyodunu gerçekleştireceklerini söyledi. Daha çok Doğu ve Güneydoğu illeri ağırlıklı olacağının altını çizen Yazıcı, 22 ili ziyaret edeceklerini, Cuma günü kendisinin de Diyarbakır’da olacağını dile getirdi.

“KORUMALI İŞYERLERİ ÇALIŞMALARI TAMAM”

Yazıcı, İŞKUR’un diğer bazı kurumlarla yürüttüğü projelerle ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“Konumuz insan olunca biliyorsunuz, beşikten mezara kadar. 76 milyonun tamamını kucaklayan konulara dair işleyiş söz konusu. İŞKUR olarak birçok bakanlıkla ve kurumla ortak projeler gerçekleştiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de Korumalı İşyerleri Projesi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürüttüğümüz bir proje. Korumalı İşyerleri Projesi, zihinsel engelli vatandaşlarımızın iş hayatına katılımını sağlamak. İlk meyvelerini bugünlerde alacağımız bir proje. Bunlarla alakalı alt komisyonlar kuruldu. Başvurular alınmış durumda, komisyonlar çalışmalarını tamamladıktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızdaki arkadaşlarla oturup bir karar vereceğiz.”

“VATANDAŞIMIZ GELSİN, ÇAYIMIZI, KAHVEMİZİ İÇSİN”

Yazıcı, son olarak vatandaşlara seslenerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“İŞKUR olarak vatandaşlarımızla kucaklaşmak istiyoruz. Tüm işsiz vatandaşlarımızı, işinden memnun olmayan vatandaşlarımızı davet ediyoruz. 444 7 587 de telefon numaralarımız. Gençlerimizi, öğrencilerimizi, anne ve babalarımızı herkesi bize ulaşmaya davet ediyorum. Lütfen arasınlar bizi, gelsinler çayımızı kahvemizi içsinler ve sorunlarını bizlerle paylaşsınlar istiyoruz. Bizler dertliyiz. Biz de gençliğimizde sorunlarla karşılaştık. Fakülteyi bitirdiğimiz zaman baya iş arama durumunda kalmıştım. İş başvurusu yaptığımda, 'Tecrüben var mı?' dendiğinde; 'Hayır' diyordum. Bu büyük bir engeldi. Şimdi bunları aşmak istiyoruz, herkesle kucaklaşmak istiyoruz.”