BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

'Akil İnsanlar' iş başı yaptı

Türkiye’nin 7 bölgesi için 9’ar kişilik heyetler halinde çalışmalar yürütmesi öngörülen ‘Akil İnsanlar’ın Doğu Anadolu Heyeti, ilk toplantısını Malatya’dan başlattı.

Abone ol

Çözüm Süreci kapsamında oluşturulan ve Türkiye’nin 7 bölgesi için 9’ar kişilik heyetler halinde çalışmalar yürütmesi öngörülen ‘Akil İnsanlar’ın Doğu Anadolu Heyeti, ilk toplantısını Malatya’dan başlattı.

Malatya Ramada Altın Kayısı Otel’de Malatya’nın Sivil Toplum Kuruluşları, kanaat önderleri, yerel basın temsilcileriyle bir araya gelen heyet, 11 Nisan Perşembe günü saat 17.00’de Belediye Kültür Merkezi’nde Malatya halkıyla görüşecek. Toplantının moderatörlüğünü AK Parti Milletvekili Abdurrahman Kurt yaparken, heyetin sekreterliğini yürüten Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, 8 haftalık bir çalışma planladıklarını, bunun 7 haftasının bölgedeki görüşmelere, 1 haftasının İstanbul’da raporlaştırma çalışmalarına ayrılacağını belirtti. Ayhan Oğan, bölgedeki çalışmalar kapsamında kapalı salon toplantıları ve açık hava buluşmaları yanında bölge halkıyla, esnafla, sivil toplum kuruluşlarıyla çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunulacağını söyledi.

Doğu Anadolu Heyeti Başkanı Can Paker, yaptığı konuşmada, arabulucu olmadıklarını, sadece halkın görüşünü almak için il il toplantılar düzenleyeceklerini ifade ederek, “Bu grup ara bulucu, taraflar arasında müzakereye katılan bir grup değildir. Yıllardır devam eden Kürt sorunun ancak barış içinde çözülebileceğini düşünen insanların bir araya gelmesidir. Silah olmadan barış ortamı içerisinde çözüleceğine inanıyoruz. Barış ortamı Türkiye’yi daha fazla demokratikleştirmeye yönlendirecektir. Hepimizin inancı budur. Sizlerin sorularını buradakiler cevaplayacaktır. Silahlar konuşmadığı zaman çözüm çok daha kolay olacaktır. Çözümün mutluluk getireceğinin düşünen insanlarımız. Çözüm ve süreçle ilgili bize vereceğiniz fikir ve şüpheleriniz çok önemlidir. Biz bunları Ankara’ya ileteceğiz ” dedi.

Başkan Vekili Gazeteci Yazar Sibel Eraslan ise, “Çözüm üreten siyasetçiler olacaktır, ancak bir anne ve kadın olarak buradayım. 30 yılda çözümsüzlük, aynı zamanda siyasal ve ekonomik ranta dönüşmüştür. Ama artık terörle beslenen vesayetlerin çözüme karşı olan ve teklifleri olmayanların da aslında kan dökülmesine razı gelmeyeceklerini düşünüyorum. Hangi insan kan dökülmesini ister ki, çözümsüzlük adına. Herkesin siyasi görüşü ve düşüncesi var ancak. Bir araya gelişimizin özünde hayata dokunuş var” ifadelerini kullandı.

Zübeyde Teker ise, “Etkileneler büyük acılar yaşadı. Bu ülkede halklar dost olmak önemlidir. Yıllarca bir arada dostluk içinde yaşamak önemlidir. Birileri sürekli üstün olma isteği, ırk kimlikleri ile bu ülkede hayat bulmuşlardır. Bunun bedelini ödemek istemiyoruz. Hiçbir inanç, ve düşüncenin egemen olmasını istemiyoruz. Malatya halkı nasıl bir barış istiyor. Neleri esas almak gerekiyor. Bunları dinlemek için buradayız. Önemli olan tabanın ne istediğidir. Vicdanınızın aktardığını, sizin sesinizi duyurmak için buradayız” diye konuştu.

Sekreter Ayhan Ogan ise, “Üç kişi eksik olarak bugün çalışmaya başladık. Önceden iptal edemedikleri programları nedeniyle İzzettin Doğan, Mehmet Uçum ve Mahmut Aslan beyefendiler bu akşam şehre intikal edecekler. Vatandaşın bu süreçten ne anlıyor. Ne beklentileri var. Halkı dinlemek ve sivil toplum kuruluşları dinlemek için buradayız. Tarih, buraya katkı sağlayacakları da unutmayacaktır. Çünkü bu siyaset ve partiler üstü bir meseledir. Türkiye’de ileri ve katılımcı demokrasi dedikleri, sırtını halka dayayan siyasal sürecin başlangıcıdır diyorum” dedi.

Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak da, “Barışa nasıl gidilir birlikte konuşmak istiyoruz. Birlikte barış yapmak istiyoruz. Bunu konuşacağız” diyerek, “Birileri kan ve gözyaşları üzerine , kanaat farklılıklarımızı çatışma sebebi sayarak kan ve gözyaşlarımız üzerine kendilerine iktidar ve vesayet arayışı içinde olanlar var. Adalet olmazsa barış olmaz. Adalet ve barış olmazsa özgürlük güvence altında olamaz. Aklın ve vicdanın barışması gerekir. Sadece kendi sorunun çözen değil. Bütün insanlığın hayrına olmayan çözüm bizim önerimiz olamaz. Bir Müslüman ve Türk olduğumu düşünüyoruz. Bulgaristan’daki Türkler ve Müslümanlar için ne düşünüyor ve istiyorsam burada ötekilere vaad ediyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra STK temsilcileri görüşlerini açıkladı.

İlk görüşünü açıklayan İnsan Hakları Derneği Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, “Üç aydır ölüm haberleri almıyoruz. Bu süreci destekliyoruz” dedi.

Heyette bulunan Mahmut Arslan, İzzettin Doğan ve Mehmet Uçum’un programa katılamadıkları, akşam Malatya’da olacakları bildirildi.