BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,85
ALTIN 2.440,43
HABER /  GÜNCEL

Merkel: Türkiye'nin AB üyeliğinin ucu açık

Başbakan Erdoğan ve Almanya lideri Merkel Berlin'deki görüşmeleri sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, "Türkiye'nin AB üyeliğini ucu açık olarak görüyoruz" dedi. Merkel bununla birlikte fasılların açılmasını desteklediğini de söyledi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin'deki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki görüşünü "Türkiye'nin AB üyeliğini ucu açık olarak görüyoruz" sözüyle dile getirdi.

Alman Başbakan, "Türkiye'nin tam üyeliğine dair tereddütlerim var. Bu ucu açık bir süreç ve bu sürecin ilerlemesini istiyoruz. Fasılların açılmasını ve adımların atılmasını destekliyorum" diye konuştu.

Merkel, çifte vatandaşlık tartışmalarıyla ilgili "Çifte vatandaşlığın korunmasını kabul ediyoruz. Kendilerinin iki vatandaşlık arasında tercih etme zorunda kalmalarını değil, ikisini de sürdürebilmelerini istiyoruz" yorumunu yaptı.

Merkel'den Türkiye'ye Suriye övgüsü

Suriye konusunu da görüştüklerini söyleyen Merkel bu konudan bahsederken Türkiye'yi övdü. Türkiye'nin özellikle mülteciler konusunda çok büyük katkıda bulunduğunu kaydeden Merkel, şöyle devam etti:

''Almanya'nın Suriye'den mültecileri kabul ettiğini görüştük. 700 bin mülteci Türkiye'de barınmaktalar. Özellikle insani açıdan inanılmaz bir trajedi yaşandığını, bu alanda adımların atılması gerektiğini maalesef Cenevre'de insani çözüm açısından dilediğimiz ilerlemenin kaydedilmemiş olduğunu görmekteyiz. Rusya, Çin ve İran ile ilgili temasların sürdürülmesi gerekiyor. İnsanların çok acı durumda olduklarını konuştuk."

Erdoğan ise konuşmasında AB sürecine verdiği destekten dolayı Almanya'ya teşekkür ederken, yeni fasılların açılması konusunda destek talep etti. Erdoğan şu görüşleri dile getirdi:

"Kahramanmaraş'taki Patriotlar konusunda sürenin uzatılması konusunda Alman yönetiminin aldığı karar yüzünden teşekkür ediyor. AB sürecine verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum."

"Yargı ve temel haklar, adalet ve özgürlük konusundaki 2 faslın açılmasının önem ifade ettiğine inanıyorum. Bunu da öyle sanıyorum başaracağız. Şansölyenin bu konudaki desteğine ihtiyacımız var."

Türkiye kökenliler Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak

Erdoğan konuşmasında Almanya'daki Türkiye kökenlilerin Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacağını da söyledi. Bunun görüşmelerdeki önemli beklentilerden biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "7 ayrı noktada artık cumhurbaşkanlığı seçimi ilk olmak üzere buradaki vatandaşlarımızın oy kullanma şansı olacak. Oy kullanma yerleri, salonlar ve 4 gün devam edecek her turda böyle bir imkan olacak" dedi.

Bir gazetecinin "Almanya ziyaretlerinizden birinde Türkleri asimilasyon konusunda uyarmıştınız. Hâlâ bu görüşte misiniz?" sorusu üzerine gülen Erdoğan, bu soruyu Merkel'in cevaplaması gerektiğini söyledi ve şunları ekledi:

"Biz Almanya'da yaşayan tüm vatandaşlarımızın entegrasyon konusunda olumlu davranması gerektiğini ifade ettik. Hem kendi hem de Alman toplumunun huzuru için bu çok isabetli bir konudur."

Merkel ise "Biz uyum çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uyum, çıkmaz yol değil, tek taraflı yol değil. Almanya'ya gelenler Almanca öğrenip burada hayatlarını devam ettiriyor. Sayın Başbakan asimilasyon olmaz dediği zaman sanki bize bunun bir uyarı gibi söylendiği hissine kapılıyoruz. Burada kimse bunu istemiyor. Böyle bir amacımız yok. Farklı kültürlerin zenginlik kattığını düşünüyoruz. Kabine görüşmelerinde bu çabaları ele aldık" diye konuştu.