BIST 10.238
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.404,34
HABER /  GÜNCEL

Merkel tahvil formülünü reddetti

AB, ulusal bütçeler üzerinde bir merkezi yetki alanı oluşturulması önerisini tartışırken Almanya Başbakanı Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin borçlarını sahiplenecek bir tahvil ihracına karşı çıktı.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro bölgesinde yaşanan krize hemen çözüm getirecek sihirli bir formül olmadığını söyledi.

Merkel parlamentoda yaptığı konuşmada "borçların yığıldığı ve AB kurallarının bozulduğu kısır döngüyü kırmaya çalışıyoruz" dedi.

Angela Merkel bu açıklamayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Paris'teki buluşması öncesinde yaptı.

İki lider arasında krizin çözüm yolları konusunda görüş ayrılıkları var.

Perşembe günü de Brüksel'de AB liderler zirvesi yapılacak.

Avrupalı liderler, ulusal bütçeler üzerinde söz sahibi olacak bir Avrupa hazinesi oluşturulmasını önermişti.

10 yıllık plan, Euro Bölgesi'ni güçlendirmeyi ve yeni krizleri önlemeyi amaçlıyor. Ancak bazı ekonomi uzmanları bu planının mevcut borç krizine çözüm getirmeyeceğini savunuyor.

Euro tahvili

Bazı Avrupalı liderler üye ülkelerin borçlarına Avrupa Merkez Bankası'nın çıkaracağı tahvillerle garanti sağlanmasını istiyor.

Ancak Merkel parlamentodaki konuşmasında Euro tahvilleri çıkarmanın doğru bir yol olmadığını söyledi, "Tutamayacağımız sözler vermemeliyiz. Ortak sorumluluk ancak gerekli denetim mekanizmasının kurulmasıyla mümkün olabilir" dedi.

Hollande ise, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin borçlanma maliyetlerini aşağıya çekmelerine yardımcı olabilmek için Euro tahvili çıkarılmasının bir öncelik olması gerektiğini savunuyor.

Merkel de Alman vergi mükelleflerine külfet getirecek bir adım atılmadan önce mali birlik, bankacılık birliği ve son aşamada siyasi birliğin sağlanması gerektiğinde ısrar ediyor.