BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Meksika: Medya operasyonu 'ifşa oldu'

Guardian, pazar günkü devlet başkanlığı seçimin güçlü adayını desteklemek için devlet televizyonu bünyesinde özel bir ekip kurulduğu iddiasını aktarıyor.

Abone ol

Guardian gazetesi, Meksika'da devlet başkanlığı seçiminin adaylarından Enrique Pena Nieto'nun, geçmişi üç sene öncesine uzanan bir medya operasyonunun sonucu olarak güçlü bir konum elde ettiği iddiasını aktardı.

Meksika'da devlet başkanlığı seçimi Pazar günü yapılıyor.

Son bir kamuoyu yoklaması, muhalefetteki Kurumsal Devrimci Parti'nin adayı Pena Nieto'nun yüzde 41.2 oranında oy alacağını gösteriyor.

El Universal gazetesi için yapılan anket, solcu aday Andres Manuel Lopez'in yüzde 23, 8 oranında oy alacağını gösteriyor.

Medyanın, rakip siyasi hareketi karalamak için kullanıldığı iddiası Meksika'da öğrencilerin gösterileri ile kamuoyunun gündemine gelmişti.

Prodüksiyon şirketiyle anlaşma

Guardian'ın haberinde, Meksika devlet televizyonu Televisa'nın alt kuruluşlarından Comercio Mas S.A ile Zares adlı prodüksiyon şirketinin 1 Mayıs 2009'da 133 bin dolarlık anlaşma imzaladığı söyleniyor.

Anlaşmanın altında Televisa'nın Genel Müdür Yardımcısı Jorge Agustin Lutteroth Echegoyen'in imzası olduğu söyleniyor.

Guardian, anlaşma metninde Devlet Başkanı Calderon'un PAN Partisine atıfla "milli hareket partisinin bazı zayıflıkları ve yanlışlarını öne çıkaran videolar hazırlanmasının" düzenlendiğini aktarıyor.

Gazete, medya operasyonu yürütüldüğüne işaret eden haberinde, ima olunan operasyonunun devlet televizyon kurumu bünyesinde kurulan bir ekip tarafından koordine edildiğini aktarıyor.

Haberde, ekibin "Handcock" ya da "Hancock" olan adının bazı metinlerde de görüldüğü söyleniyor.

Guardian'ın ulaştığı bir kaynak, ekibin Televisa binasında yarı gizlilik içinde çalıştığını, Televisa e-posta adreslerini ya da video gönderirken kuruma ait bilgisayar ips'lerini kullanmamalarının istendiğini belirtiyor.

Televisa: Özür dilenmeli

Suçlamalara hedef olan ilgili taraflar iddiaları reddediyor.

Televisa, itibarını zedeleyen iddiaları reddederken habere esas oluşturan belgelerin sahte olabileceğine işaret edip, özür dilenmesini istiyor.

Haberde, söz konusu ekibin başlıca görevlerinden birinin Kurumsal Devrimci Parti lehinde videoları internet ortamında yaygınlaştırmak olduğunu da aktarılıyor.