BIST 9.998
DOLAR 32,40
EURO 34,93
ALTIN 2.399,23
HABER /  GÜNCEL

Merkel, Sarkozy ve Papandreu krizi görüşecek

Yunanistan'ın borçlarını ödeyememesi endişesi yeniden güç kazanırken Avrupa'nın en büyük iki ekonomisinin liderleri, Yunan Başbakanı ile görüşmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Almanya, Fransa ve Yunanistan, Euro Bölgesi'nde süregiden ekonomik krizi liderler düzeyinde görüşecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu arasında telekonferans yöntemiyle yapılacak görüşme kararı mali piyasalarda Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği korkularının yeniden etkisini artırması üzerine alındı.

Uluslararası Para Fonu, Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası'nda yetkililer de Yunanistan'ın kurtarma paketindeki yeni kredi dilimini almaya hak kazanıp kazanmadığını incelemek üzere ülkeye gidiyor.

8 milyar euro tutarındaki bu kredi Yunan hazinesine vaktinde girmezse, Ekim ortası itibariyle ülkenin mali kaynakları tükenecek.

Merkel ve Sarkozy hafta başında da telefonla durum değerlendirmesi yapmış, üst düzey bir Fransız yetkili dün için ortak bir açıklama yapılacağının söylemişti.

Bir saat kadar sonra Sarkozy'nin sözcülerinden birinin açıklama yapılacağını yalanlaması, piyasalarda belirsizlik havasını ve iki ülke arasında görüş birliği olmadığı endişelerini körükledi.

Merkel ise görüşme öncesinde verdiği bir mülakatta, Avrupa'nın mümkün olan her türlü adımı attığını söyledi; kendi hükümetinin yetkililerinden piyasalarda çalkantı yaratacak açıklamalardan kaçınmalarını istedi.

Merkel'in maliye bakanı bu hafta, euro'ya istikrar kazandırılması için Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyerek iflas bayrağını çekmesi de dahil, her seçeneğin değerlendirilmesi gerektiğini söylemişti.

Koalisyondan diğer bazı milletvekilleri de Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılması gerekebileceğini savundu.

Merkel ise para birliğinden ayrılmak gibi bir adımın domino etkisi yaratabileceğine dikkat çekti, böyle bir sonuç yaşanmaması için Avrupa'nın gerekli adımları attığını ve atmaya hazır olduğunu vurguladı.

ABD 'liderlik' görmek istiyor

Avrupa piyasalarındaki endişeler İtalya'nın borçlanma maliyetinin rekor düzeye ulaşması ile artarken, ABD Başkanı Barack Obama Avrupa'nın önde gelen ülkelerine 'liderlik gösterilmesi' çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği Maliye Bakanları Cuma günü Polonya'da toplanarak gelinen noktayı ele alacak.

ABD'nin Hazine Bakanı Timothy Geithner'in de bu toplantıya katılacak olması, Washington yönetiminin gelişmeleri ne derece ciddiye aldığının göstergesi olarak yorumlanıyor.

Bu, Geither'in bir hafta içinde Avrupa'ya ikinci ziyareti olacak.