BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,32
HABER /  DÜNYA

Merkel Pazartesi Türkiye'ye geliyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki günlük resmi ziyaret için 29 Mart Pazartesi günü Türkiye'ye gidecek.

Abone ol

Alman hükümet yetkilileri, Merkel'in 2006 yılından sonra ikinci kez başbakan olarak yapacağı Türkiye ziyaretine Ankara'dan başlayacağını ve önce Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün kabrine çelenk koyacağını belirtti.

Merkel'in bazı muhalefet parti temsilcileriyle görüşeceğini ifade eden yetkililer, daha sonra Merkel'in Başbakanlıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanacağını ve Erdoğan ile ikili bir görüşme yapacağını, ardından Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edileceğini kaydetti.

Başbakanlık rezidansında Erdoğan'ın onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak olan Merkel, pazartesi akşamı İstanbul'a geçecek.

İstanbul'da salı günü Ayasofya Camisini ve Mavi Camiyi gezecek olan Merkel'in, daha sonra Alman Lisesini ziyaret ederek, burada öğrencilerle bir tartışma paneline katılacağı, ardından Alman cemaatinin dini temsilcileriyle görüşeceği belirtildi.
İstanbul'da aynı gün Almanya'nın Essen kentinin ve İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle verilecek konsere katılacak olan Merkel, salı akşamı Almanya'ya dönecek.

Merkel'e ziyareti sırasında göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile çok sayıda Alman ve Türk iş adamının da eşlik edeceği kaydedildi.

Merkel'in Erdoğan ile yapacağı ikili görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra ağırlıklı olarak Türkiye-AB ilişkilerinin, Kıbrıs sorununun, Orta Doğu barış sürecinin ve İran ile süren nükleer krizin ele alınacağı bildirildi.
AB'nin Türkiye ile sürdürdüğü müzakerelerde şu ana kadar 35 başlıktan 12'sinin açıldığını hatırlatan hükümet yetkilileri, Türkiye'nin AB üyeliği konusunun şimdilik gündemde olmadığını ve müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürüldüğünü, Merkel'in de müzakerelerin başarısız olması durumunda Türkiye'nin en sıkı bir şekilde Avrupa'ya bağlanabilmesi amacıyla "imtiyazlı ortaklığı" düşündüğünü belirtti.

Kıbrıs sorununun ve İran ile ilişkilerinden dolayı bu ülkeyle süren nükleer krizin çözümünde Türkiye'nin çok önemli rol oynadığına dikkati çeken yetkililer, Türkiye'nin, Gazze'deki çatışmaların başlamasına kadar Suriye ve İsrail arasındaki yakınlaşmaya da büyük katkı sağladığını ifade etti.