BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  GÜNCEL

Merkel: Mali birlik yolu hayati önemde

Almanya Başbakanı Merkel Euro bölgesi mali bütünleşmesi sonucunda daha güçlü bir Avrupa'nın oluşacağını söyledi. Bu arada Euro son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro bölgesi ülkelerinin ilerlemekte oldukları mali birlik doğrultusunun hayati önem taşıdığını belirtti.

Almanya Parlamentosu Bundestag'ta milletvekillerine hitabeden Merkel, uzun sürecek ve sıkıntılı geçecek bu yolculuğun sonunda daha güçlü bir Avrupa'nın ortaya çıkacağını inandığını söyledi.

Merkel ayrıca İngiltere'nin bu sürecin dışında kalmasından üzüntü duyduğunu belirtti.

Almanya Başbakanı'nın meclisteki konuşması, Euro'nun gün içinde dolar karşısında Ocak ayından bu yana en düşük değere inmesinin ardından geldi.

1 Euro, 1,30 doların ve 0,84 sterlinin altında işlem görürken bu düşüş son on bir ayın en alt seviyesi oldu.

Berlin'den bildiren BBC muhabiri Stephen Evans, Merkel'in meclis konuşmasında verdiği bazı detayların finans piyasalarını yaşanmakta olan kriz karşısında sakinleştirebileceğini belirtti.

Evans ayrıca Merkel'in temel hedef olarak "Avrupa Birliği'nin çekirdeğinde daha sıkı bir bütünleşme"yi işaret ettiğine dikkat çekti.

Merkel konuşmasında İngiltere'nin mali bütünleşme sürecinden ayrı kalmasına üzüldüğünü ancak Londra'nın halen AB'nin önemli bir ortağı olduğunu ifade etti.

Geçen hafta yapılan AB zirvesinde İngiltere, AB yapılarında Almanya ve Fransa'nın önerdiği şekilde değişiklikler yapılmasına karşı çıkmıştı.