BIST 10.277
DOLAR 32,23
EURO 34,76
ALTIN 2.379,47
HABER /  GÜNCEL

Merkel AB Komisyonu için Juncker'de kararlı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Stockholm'de yapılan mini zirvede İngiltere'nin öncülüğündeki bazı ülkelerin karşı çıktığı Jean Claude Juncker'in Avrupa Komisyonu Başkanı olmasına verdiği desteği yineledi.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Stockholm'de yapılan mini zirvede Jean Claude Juncker'in Avrupa Komisyonu Başkanı olmasına verdiği desteği yineledi.

İsveç, Almanya, İngiltere ve Hollanda'nın merkez sağ liderleri, Avrupa Birliği'nde yapılacak reformlar konusunda uzlaşı sağlama amacıyla Stockholm yakınlarında bir araya geldi.

Merkel görüşmelerin "başlıca gündem maddesinin" Avrupa Komisyonu Başkanlığı olmadığını vurgulasa da Juncker'in bu göreve gelmesini istediğini söyleyebileceğini belirtti.

İki gün süren ve bu sabah sona eren görüşmenin gündeminde istihdam, ekonomik büyüme, AB'nin rekabet gücünü arttırmak için yapısal reformlar da vardı.

Merkel mini zirvede "Avrupa ve Avrupa vatandaşları açısından önemli konulardaki" politikalara odaklanıldığını vurguladı.

Merkel: Juncker'i istiyorum

Merkel Juncker'in AB Komisyonu Başkanlığı konusunda da "Almanya'da söyledim, burada da tekrarlayayım. Jean Claude Juncker komisyon başkanlığı adayım ve kendisini bu görevde görmek istiyorum" dedi.

Ancak Merkel, "Fakat asıl konuştuğumuz mesele de bu olmadı. Varsayımlar üzerine konuşmadık ve bu konudaki sorulara yanıt vermek zorunda değiliz" diye de ekledi.

Juncker'in AB'ye üye ülkeler arasında daha yakın siyasi birlik oluşturulması yönündeki inancına şiddetle karşı çıkan İngiltere Başbakanı David Cameron da Avrupa'da reform için doğru liderlerin bulunması gerektiğini belirtti.

Cameron, "Avrupa Birliği bu yöne gitmezse faydalı bir adım olmaz." diye konuştu.

Cameron gelecek yılki genel seçimde tekrar başbakanlığa seçilmesi halinde İngiltere'nin AB üyeliğini 2017'de referanduma sunmayı taahhüt etmişti.

Juncker'e karşı çıkan AB üyeleri arasında İsveç ve Hollanda da var.

Avrupa Komisyonu lideri geleneksel olarak AB liderleri tarafından seçiliyor fakat yeni kurallar, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde elde edilen sonuçların da 'hesaba katılmasını' zorunlu kılıyor. Çünkü yeni kurallara göre artık Komisyon Başkanı Parlamentonun da onayını almak zorunda.

Junkcker'ın da üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu'nun en büyük merkez sağ partisi EPP (Avrupa Halk Partisi) Mayıs ayındaki seçimlerde sandıktan birinci parti çıkmış ve parlamentoda en çok sandalyeye sahip olan parti olmuştu.