BIST 10.469
DOLAR 32,41
EURO 35,26
ALTIN 2.432,80
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Mercedes davası devam ediyor

Mercedes'in gizli lastik testlerinin ortaya çıkmasından bu yana F1 camiasının en önemli konusu olayın detaylarının öğrenilmesi oldu.

Abone ol

Yarın yapılacak duruşmada testler özel mi, gizli mi; takım 2013 lastikleriyle kaç kilometre yaptı veya pilotlar markasız kasklarla niçin yarıştı gibi detaylar hemen hemen hiç bir önem arzetmeyecek.

Paris'teki FIA Uluslararası Mahkemesi'nin yerel saatle 09: 30'da başlayacağı duruşmada kural ihlali olup olmadığına bakılacak. Mahkeme heyeti, Mercedes takım patronu Ross Brawn ve Pirelli Motorsporları Direktörü Paul Hembery'yi çapraz sorguya tutacak.

Mercedes, İspanya Grand Prix'den sonraki hafta, Pirelli için 2013 aracıyla üç gün süren testlerde 1000 kilometrelik mesafe katetmişti.

Kurallar, mevcut araçla bu tür test sürüşlerine açık bir şekilde izin vermiyor.

Ayrıca kurallar, takımların sezonun ilk yarışından önceki 10 gün ile 31 Aralık arasındaki dönemde takımların test yapmasını yasaklıyor. Bunun tek istisnası genç pilot testleri. Takımlara ayrıca birer günden toplam 4 kez düzlük testi yapmasına müsade ediliyor.

Buna göre Mercedes'in W04'le test sürüşü yapması her iki kuralın da ihlali olarak görülüyor. Bununla birlikte Pirelli'nin lastik tedarikçisi olarak FIA ile yaptığı sözleşmenin maddeleri konuyu karmaşık hale getiriyor.

Bu sözleşme, Pirelli'ye, mevcut takımlardan biriyle "örnek" bir araç kullanarak 1000 kilometrelik test yapma imkanı tanıyor. Örnek araç ifadesinin çok net bir tanımı bulunmuyor. Ayrıca örnek aracın, o sezon kullanılan araç olmayacağını belirten bir madde de yer almıyor.

Dolayısıyla Mercedes'in savunmasında kullanacağı argüman bu yönde olacak. Ayrıca Mercedes'in 2013 aracıyla sürüş konusunda, açık bir kural ihlaline karşı bu kadar cesur hareket etmesinin zayıf bir ihtimal olduğu, bu konuda FIA'dan izin almış olduğu düşünülüyor.

Bununla birlikte kurallara uygun hareket ettiğini düşünmekle, kurallar içinde hareket etmek iki farklı konu. Hakkında dava açılan tarafın, kural ihlali yapma niyeti olmasa bile, kural ihlali yapması durumunda, yani suç bulunması halinde, bu iyi niyeti ceza almasını engellemiyor.