BIST 9.481
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.505,27
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Meral Akşener eteğindeki taşları döktü

MHP Genel Başkan adaylığı için ismi öne çıkan Meral Akşener, Devlet Bahçeli ile yaşadığı sorunları ilk kez anlattı. Bahçeli ve Akşener arasındaki ipler Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 7 Haziran seçimleri sonrası kopmuş.

Abone ol

Siyasetin en çok konuştuğu isim Meral Akşener kendisini Devlet Bahçeli'nin rakibi konumuna getiren süreçleri ilk kez anlattı.

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın Çarşamba Sohbetleri'ne konuk olan Meral Akşener, Devlet Bahçeli'yle iplerin koptuğu köşe taşlarını tek tek açıkladı. 

MERAL AKŞENER İLE BAHÇELİ'NİN YOLLARI NEDEN AYRILDI?

Meral Akşener, Devlet Bahçeli'nin kendisini safdışı bırakmak istemesinin nedenleriyle ilgili "Bizim sistemde potansiyel olarak yarının rakibi olarak görülen kişilerle ilgili olarak mutlaka tedbir alınır. Benimle ilgili de durum böyle oldu. Benimle ilgili tedbir süreci Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde başladı" dedi.

Akşener şöyle devam etti:

"Bütün kamuoyu araştırmaları, Cumhurbaşkanlığı için MHP ile CHP’nin ayrı ayrı aday göstermesi ve benim de MHP adayı olmam durumunda kesinlikle ikinci tura kalabileceğimi gösteriyordu. Eğer böyle bir durum olsaydı yüzde 50.5/yüzde 49.5 gibi bir sonuçla ya benim ya da Sayın Erdoğan’ın seçilebileceği kanaati oluşmuştu. Araştırmalar bunu söylüyordu. İşte bu durum ortaya çıkınca Sayın Bahçeli, “çatı aday” formülünü ortaya attı. Ve Ekmeleddin İhsanoğlu iki partinin ortak adayı oldu.

İhsanoğlu seçilemedi. Geldik 7 Haziran’a... Bahçeli, beni aday gösterdi. Halkla bütünleşmeyi seven bir taban politikacısı olarak çok ciddi bir çalışma yaptım bölgemde. Diğer aday arkadaşların ve teşkilatların katkılarıyla yüz güldüren, utandırmayacak bir sonuç aldık.

Basın-yayın kuruluşlarını iyi değerlendirmiş olmam, bir problem yarattı.

‘Niçin bu kadar basın-yayın kuruluşlarında siz göründünüz kardeşim’ dendi.

Sonra Sayın Bahçeli, seçim boyunca yapmadığı ziyaretleri yapmaya karar verdi ve birden Hürriyet gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret etti. Orada Hürriyet Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek ve arkadaşları, Sayın Bahçeli’ye “Meral Akşener Meclis başkan adayınız olacak mı?” diye sorunca... Bahçeli “Hep Meral Akşener, hep Meral Akşener derseniz... Kendisini çizerim” dedi.

Arkasından başka gazeteleri ziyaretinde de bu çıkışı tekrarladı.

Meral Akşener Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın Çarşamba Sohbetleri köşesine konuk oldu

MECLİS'TE BAHÇELİ AKŞENER'E NE SÖYLEMİŞTİ?

7 Haziran seçimleri sonrası MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin Meral Akşener'i yanına çağırıp Meclis'te uzun uzun sohbet etmesi uzun süre konuşulmuştu. Akşener o fotoğrafla ilgili ise şunları söyledi:

"Beni yanına çağırdı. Ben de davete icabet ettim. Oturduk. Günlük konulardan bahsettik. Mayınlı alana giren tek bir kelimemiz bile olmadı."

BAHÇELİ GÖNÜL ALMAK MI İSTEDİ?

"Belki öyle yapmak istemiştir ama sadece havadan sudan diyebileceğim konulardan bahsettik."

Seçim döneminde çalıştım, partim için gayretim oldu. Üzgünüm, “Hanımefendi dinlenecek” sözünü, birazcık çiğnedim.

MERAL AKŞENER 1 KASIM'DA NEDEN MİLLETVEKİLİ ADAYI GÖSTERİLMEDİ?

Akşener, 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemesi ve Devlet Bahçeli'nin kendisi hakkında söylediği "Hanımefendi bu dönem biraz dinlenecek” sözlerine ilişkin ise şunları anlattı:

"Herhalde benim 7 Haziran seçiminde gösterdiğim performans, kendilerine biraz fazla gelmiş olabilir. Sayın Bahçeli, benim yaşça büyüğümdür. Türk töresinde büyüklerin sözü dinlenir. Ama ben birazcık törenin dışına çıktım. Seçim döneminde çalıştım, partim için gayretim oldu. Üzgünüm, “Hanımefendi dinlenecek” sözünü, birazcık çiğnedim.

...Ama 1 Kasım’da aldığımız netice ortada. Yüzde 11.9."

MERAL AKŞENER NEDEN BAHÇELİ'YE RAKİP OLDU?

Akşener, MHP Genel Başkanlığı için aday olmasının nedenini de partisinin 1 Kasım seçimlerinde aldığı büyük yenilgi olduğunu söyledi.

Akşener, "Çünkü bu açık başarısızlıktır. 40 milletvekilini kaybetmiş, 40 milletvekili kalmış bir MHP... HDP’nin yan tarafında tek sıraya sıkışmış bir MHP... Bunun sorumluluğunun alınması lazım. Eğer bir tek kişi çıkıp da “Hanımefendi biraz dinlenecek”,  “Onu ben aday yapmadım”, “Şu kişiyi partiden attım”, “Bu kişiyi atmadım” gibi sözler söylüyorsa bunun sorumluluğunu alacak. Almak zorunda. Yetkileri sonsuz kullanacaksınız ama iş sorumluluğu üstlenmeye gelince kaçacaksınız. Bu olmaz" diye konuştu.

BAHÇELİ BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Akşener, "Siz, Koray Aydın, Sinan Oğan... Anti-Bahçeli bir cephe mi oluşturuyorsunuz?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Hayır. İşbirliği içinde rekabet yapıyoruz. Savaşa gitmiyoruz, demokratik hakkımızı kullanmak üzere yola çıktık.

Meral Akşener
Meral Akşener, pazartesi günü MHP Genel Başkan adaylığının sinyalini vermişti

BAHÇELİ'DEN NEFRET Mİ EDİYORSUNUZ?

İnsani olarak hiçbir olumsuz duygum yok. Ancak bir konuda hayal kırıklığına uğradım: Ben Bahçeli’nin yüzde 11.9’u gördüğü anda derhal olağanüstü kurultayı toplayacağını düşünmüştüm. Bahçeli’yi kafamda öyle tarif etmiştim. Yanıldım."

ÇOK LEZZETLİ KAVGA EDERİM

"...Ben 22 yıldır aktif siyaset yapıyorum ve bu süreç içinde kimlere karşı ne tür kavgalar verdiğimi herkes bilir. Söz konusu kavgaysa... Çok lezzetli kavga ederim.

Benim yaptığım kavgaların hiçbirinin öznesi Meral Akşener değildi. Eğer Bahçeli’ye karşı bir kavgaya girişseydim özne Meral Akşener olacaktı. Bunu istemedim. Ben kendi adıma kavgaya girmem.

En önemli neden partimizin yıpranmaması... Yokluklar içinde mücadele eden arkadaşlarımızın emeklerine saygı duydum. Bir vebal gördüm bu noktada. Sadece “Genel Başkan’ın takdiridir, yorum yapmayacağım” demekle yetindim."

Söz konusu kavgaysa... Çok lezzetli kavga ederim.

AKŞENER: KADIN GİBİ KADINIM!

Akşener, MHP içinde “Meral Akşener iyi hoş ama böyle bir erkek partisi, bir kadın olarak onu genel başkan yapmaz” açıklamalarıyla ilgili ise şunları söyledi:

"İdeolojik hareketlerde kadın-erkek eşittir. Çünkü orada cinsiyet üzerinden değil, dava üzerinden tanımlama yapılır. Bizim hareketimizde de tanımlama hiçbir zaman cinsiyet üzerinden olmamış, dava üzerinden olmuştur.

Kendinizin rakipleriniz tarafından tarif edilmesine müsaade ederseniz, sonuçta “erkek partisi” diye bir söz söylenir ve bu üzerinize yapışır.

Ben bir kadınım. Babaanneyim, anneyim, eşim. Kadın olmanın avantajlarını da zorluklarını da yaşıyorum. Bu başka bir şey... Ama ben kadın kimliği üzerinden tanımlanmayı reddederim. Ben 22 yıldır ayakta kalmış bir politikacıyım. Cinsiyet üzerinden tarif, kadınlara haksızlıktır.

Teşkilatlardan bana gelen mesaj şu:

“Ne duruyorsun, ortaya çıksana... Bugün değilse ne zaman” diyorlar. Kadın olmamın, tecrübeli olmamın bir avantaj olduğunu söylüyorlar.

Akşener kendisi hakkında söylenen 'erkek gibi kadın' sözünden ise rahatsız olduğunu açıkladı.

Akşener rahatsızlığının nedenini ise şöyle açıkladı:

"Kadın gibi kadın nasıl olur ki? Bu ayrımcılıktır. Kadınlar acıya daha dayanıklıdır. Hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak. Doğuruyoruz biz. Fiziksel güç erkeklerde olabilir ama direnç ve hayatta kalma güdüsü kadınlarda daha güçlü. O nedenle bana “erkek gibi kadın” demeseler daha iyi olur."

MHP'DE OLAĞANÜSTÜ KURULTAY SÜRECİ

Akşener, MHP'deki olağanüstü kurultay sürecine ilişkin ise şunları anlattı:

"Bizim tüzüğe göre olağanüstü kurultaylarımız seçimli olamıyor. Biz olağanüstü kurultayı toplayacağız, orada tüzük değişikliği yaparak seçimli kurultaya gideceğiz.

Olağanüstü kurultay için beşte bir imza... Tüzüğü değiştirmek için yarıdan bir fazla.

Hepimizin önceliği aynı:

Olağanüstü kurultay. Aynı hukuki metin üzerinden hem Sayın Aydın hem Sayın Oğan hem de ben delegelerimizden imza topluyoruz.

AKŞENER: UMUTLUYUM!

Çok umutluyum. Partimizin iradesi delegelerimize emanet edilmiştir. Delegelerimiz bunu çok iyi bilirler. Emaneti özenle korurlar. Bizim yaptığımız bir parti içi muhalefet değildir. Bu bir tercih değil, bir mecburiyet oldu hepimiz için."

MERAL AKŞENER CEMAAT'İN ADAYI MI?

Devlet Bahçeli'nin dün söylediği 'Cemaatin adayı' ifadesiyle ilgili ise Akşener sert açıklamalarda bulundu: 

“Fethullah Gülen de dahil herhangi bir dini cemaat ya da tarikatla bir irtibatım yok. Olsaydı gururla söylerdim. Bunlar yalan ve iftira. Ayrıca benim için “ABD’ye gitti” falan deniyor. O ülkeye gitmiş de değilim.”

Meral Akşener kimdir aslen nereli eşi ve çocukları kim

BAHÇELİ'YE NET ELEŞTİRİ

Türkiye’de yüzde 70/yüzde 30 seçmen ayrışması var. MHP hem yüzde 70’den hem de yüzde 30’dan oy alabilecek yegâne parti. MHP bu potansiyelini doğru dürüst değerlendiremiyor.

Bizde problem şu: Çok dikey bir hiyerarşi var partide... Ta, fi tarihinden kalma “teşkilatlara talimat verilir, tekmil alınır” türü bir dikey hiyerarşi. Oysa ortak aklın öne çıkarıldığı yatay ilişkiye geçmemiz lazım bizim. İstişare mekanizmasını çalıştırarak teşkilatlarımız üzerinden doğru bilgilere ulaşmamız gerekir.

MERAL AKŞENER KİMDİR ASLEN NERELİ ÇOCUKLARI VE EŞİ KİM?

-Rumeli  göçmeni bir aileden geliyor. İzmit’in Gündoğdu köyünden.
-1956 doğumlu.
-Bir oğlu var. Adı Fatih.
-Bir torunu var. Adı Pars. Pars, henüz 13 günlük bir bebek.
-“Git torununu sev, ne işin var liderlikte” diyenlere “Babaanneyim ama genç bir babaanne” diye cevap veriyor.
-Eşi makine mühendisi... Kocaeli’nde küçük bir işletmesi var.
-28 Şubat döneminde İçişleri Bakanı idi... Generallere karşı verdiği mücadeleyle gündeme geldi.