BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  DÜNYA

Menbic operasyonu IŞİD kaçmaya başladı!

MENBİC operasyonu sürüyor. IŞİD'in Türkiye sınırına yakın bölgedeki kalesi Menbic'ten kaçmaya başladığı bilgisi geliyor.

Abone ol

ABD'nin hava desteği verdiği Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye sınırında IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) elinde bulunan stratejik Menbic kentinin merkezine doğru ilerlemeye devam ederken, IŞİD militanlarının kentten kaçmaya başladıkları yolunda haberler alınıyor.

Menbic Askeri Konseyi adına konuşan Şarfan Derviş, 150'den fazla IŞİD militanının öldürüldüğü bir saldırı ardından militanların aileleriyle birlikte Menbic'ten kaçtıklarını söyledi.

Menbic'i geri almak için yürütülen operasyon, Suriye ordusunun Rusya desteğiyle Rakka'ya yönelik başlattığı harekat veIrak'taki Felluce harekatıyla eş zamanlı olarak gerçekleşiyor ve IŞİD üzerindeki baskıyı artırıyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarıyla desteklediği Suriye Demokratik Güçleri'nin, geçen hafta Menbic'e geri almak için başlattığı operasyonda ilerleme kaydettiği bildiriliyor.

YPG'NİN ROLÜ

Önemli bir bölümünü Kürt sliahlı gücü YPG'ninm oluşturduğuSuriye Demokratik Güçleri'nin Menbic harekatına katılan birliklerin hangi gruplara bağlı olduğu ise net değil.

ABD operasyona Kürtlerin değil, Suriye Demokratik Güçleri'ne dahil olan Arap güçlerin öncülük ettiğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD'li yetkililerden aldıkları bilgilere göre Menbic harekatına 450 YPG’linin ve 2 bin 500 Arabın katıldığını söylemişti.

Erdoğan YPG'nin harekata lojistik destek verdiğini de söylemişti.

Türkiye, YPG'yi PKK'nın uzantısı olan bir 'terör örgütü' olarak görüyor ve bu konuda ABD ile görüş ayrılığı yaşıyor. Ancak Suriyeli muhaliflerin ağırlıkta olduğu merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Menbic harekatında YPG'nin asıl unsur olduğunu ifade ediyor.

Menbic harekatında YPG güçleri de IŞİD'le çatışmalarda yer alıyor.

55 HAVA OPERASYONU

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi açıklamasına göre, Suriye Demokratik Güçleri kent merkezinin 5 km yakınlarına kadar ilerledi.

ABD Merkez Komutanlığı sözcüsü Albay Patrick Ryder da cumartesi günü Suriye Demokratik Güçleri'nin ilerlerken 100 kilometre kareden fazla bir alanı ele geçirdiklerini duyurdu. Ryder, operasyonun başlamasından bu yana 55'ten fazla hava operasyonu düzenleyerek, IŞİD'in Suriye ve Irak'tan ve buralara malzeme, militan ve silah göndermesini engellediklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Menbic civarındaki çatışmalardan en az 20 bin sivilin kaçtığını belirtiyor.

32 SİVİL ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre operasyonun başladığı geçen Pazartesi'den bu yana, aralarında koalisyonun hava saldırılarına kurban giden 32 sivil de bulunan 74 kişi öldü.

Menbic'in güneydoğusundaki Kirbet el Rus köyünü ele geçiren Suriye Demokratik Güçleri burada IŞİD'in elinde tutsak olan Yezidi kadın ve çocukları kurtardı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçler ise Rusların hava desteği ile Cumartesi günü Rakka'ya doğru ilerliyor.