BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurlar pazarlık için gözü kararttı!

Memur konfederasyonları, bu yıl zam pazarlığından başka bir pazarlık için kolları sıvadı.

Abone ol

Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yöneticileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan toplantının ardından, kamu çalışanlarına tanınan toplu sözleşme hakkının yasal çalışması için ilgili kamu kurumlarının temsilcileriyle 2 günlük bir çalışma yaptı.

Çalışmada, taraflar, 29 başlık altında görüşlerini ve beklentilerini ortaya koydu.

Görüşmelerde, memuriyete giriş tarihinden itibaren sendikaya üye olunması, 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı iş yerlerinin en üst amirleri ve yardımcılarının sendika üyeliği, fonksiyonunu yitirecek kurum idari kurullarının kaldırılması, toplu sözleşme görüşmelerinin eylül ayında gerçekleştirilmesi konularında büyük ölçüde uzlaşma sağlandı.

Konfederasyonlar, memur sendikacılığındaki 11 hizmet kolu esasının devam etmesi gerektiğini belirtirken, kamu kurumları, hizmet kollarının olup olmamasının tartışılması gerektiğini ifade etti.

BARAJ ÖNGÖRÜSÜ

Türkiye Kamu-Sen, sendika üye aidatı tahsil edilebilmesi için baraj öngörülmesini önerdi. Konfederasyon, örneğin, hizmet kolunda çalışanların yüzde 2'si oranında üye kaydetmiş sendikanın aidat alabilmesi şeklinde bir düzenleme yapılabileceğini savundu. Devlet Personel Başkanlığı ise üyelik aidatına baraj konulmasının sendikaların gelirlerini azaltabileceği gibi, bu durumun yetkili sendikaların tespitini de etkileyeceğini belirtti.

Konfederasyonlar, TBMM, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, MGK, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, TSK, ceza ve infaz kurumlarındaki personel ve sivil memurların sendikaya üye olamayacaklar listesinden çıkarılması isterken, kamu kesimi, ilgili kurumlarda gelen görüşleri gerekçe göstererek bu taleplere sıcak bakmadı.

Konfederasyonlar ayrıca sendika yöneticilerinin görev yerlerinin değiştirilmemesinin bir takım düzenlemelerle güvence altına alınmasını istedi.

PAZARLIĞIN ÇERÇEVESİ

Taraflar arasındaki en önemli görüş farklılıklarından birini toplu sözleşmenin kapsamı oluşturuyor.

Buna göre, konfederasyonlar, toplu sözleşmenin kapsamının mali ve sosyal haklarla sınırlandırılmamasını, kamu çalışanlarının diğer taleplerinin de ele alınabilmesini istiyor. Kamu kurumları ise toplu sözleşmenin kapsamının mali ve sosyal haklarla sınırlı olması gerektiğini belirtiyor.

Memur-Sen görüşmelere en çok üyeye sahip konfederasyonun katılmasını isterken, Türkiye Kamu-Sen ve KESK, 3 konfederasyonun görüşmeleri birlikte yürütmesi görüşünü savunuyor. Karşı tarafın tek konfederasyondan oluşmasının pratik ve karar almada etkili olacağını savunan kamu kurumları ise 3 konfederasyonun temsilcilerinin görüşmelerde yer almasıyla da ''katılımcı toplu sözleşme'' yapılmış olacağı yaklaşımına sahip. Kamu kurumları, karar noktasında ise karmaşayı gidermek adına en fazla üyeye sahip konfederasyonun vereceği kararla toplu sözleşmenin imzalanmasını öneriyor.