BIST 9.693
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.494,92
HABER /  GÜNCEL

Memurlar ölüm sınırında!

Toplu görüşmelerde 2009 memur maaş artışları kadar açlık sınırı tartışması da gündeme oturdu.

Abone ol Kamu-Sen 4 kişilik ailenin açlık sınırını 1.012 YTL olarak açıkladı. TÜİK’e göre bu rakam 255 YTL. Memurlar TÜİK’in rakamını “ölüm sınırı” olarak nitelendirirken, TÜİK de sendikaların rakamını yüksek buluyor.

Sendika ve konfederasyonlarının neredeyse tümünün açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamaları bulunuyor. Türk-İş’e göre, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 718 YTL; Memur-Sen’inki 820 YTL; Türkiye Kamu-Sen’inki ise 1.012 YTL düzeyinde bulunuyor.

Devletin resmi istatistik organı olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 4 kişilik ailenin açlık sınırı ise 255 YTL. Bu para, 4 kişilik bir ailenin bir ay boyunca 3 öğün simit ve su ile beslenmesine bile yetmiyor.

MEMURLAR ‘ÖLÜM SINIRI’ DİYOR
Rakamlar arasındaki uçurum Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun bile dikkatini çekti ve aradaki uçurumun sebebinin açıklanmasını istedi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız da bu rakamı açlık değil ölüm sınırı olarak nitelendiriyor.

TÜİK NASIL HESAPLIYOR?
Sendikaların açıkladığı açlık sınırı rakamını fazla yüksek bulan TÜİK ise kendi verilerinin bilimsel olduğunu savunuyor.

TÜİK çalışmada kullandığı gıda sepetinin belirlenmesinde hanehalkı bütçe anketi verilerini kullanıyor. Bu anket için bir yıl boyunca her ay, değişen farklı gelir gruplarına giren farklı hanehalklarıyla görüşülüyor.

Bir anketör anket öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere bir hanehalkını ayda ortalama 8 kez ziyaret ediyor ve tüketim harcamalarını ve gelir bilgilerini not ediyor. Bu hanelerin gıda tüketiminde en önemli paya sahip 80 ürün, gıda sepeti olarak tespit ediliyor. Bu sepetin bir kişinin günlük asgari 2 bin 100 kalori almasını sağlayacak miktar olmasına da dikkat ediliyor. İşte bu sepetin toplam maliyeti de açlık sınırı olarak açıklanıyor.