BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.399,13
HABER /  GÜNCEL

Memura kriz zammı geliyor

Ekonomik krizin etkilerini azaltmak için çalışmalar sürüyor. Memura ve asgari ücretlinin ücretleri bakın ne kadar artacak?

Abone ol

Küresel krizin etkilerini hafifletmek için hazırlanan ekonomik paketin içerisine 5 puanlık Gelir Vergisi indirimi de konuyor. İndirim gerçekleşirse asgari ücretli 12, memur 48 YTL kriz zammı almış olacak.

Ekonomik paketin içini doldurmak amacıyla önceki gün Hazine Müsteşarlığı ile Merkez Bankası’nda iki ayrı toplantı yapıldı. Bu çerçevede ücretlilerin gelirlerinin artırılması için Gelir Vergisi’nde indirim yapılması önerildi. Ancak Maliye yetkilileri, Gelir Vergisi oranlarında 5 ila 10 puanlık indirimi de içeren reform tasarısını 2010 yılına ertelemek zorunda kaldıklarını bildirdiler. Bunun üzerine, reforma dokunulmaması, ancak oran indiriminin bu yıl yapılması önerisi benimsendi.

MEMUR MAAŞI VE ASGARİ ÜCRET ARTACAK

Pakete öneri olarak yazılan bu düzenlemenin, Meclis’te görüşülen bir yasanın içerisine eklenerek kısa sürede çıkarılabileceği belirtildi. Yetkililer, halen yüzde 15 olan Gelir Vergisi alt diliminin yüzde 10’a indirilmesiyle asgari ücretlilerin aylık 12 lira, net maaşı bin lira olan işçi veya memurun da aylık 48 lira ilave gelir elde edeceğini bildirdiler.  Vergi indirimi gerçekleşirse yıllık bazda asgari ücretlinin geliri 144 lira, memurun geliri ise 576 lira artacak. Bin liralık mevduatını bankada bir yıl tutan vatandaş da 150 lira vergiden kurtulacak.

Yüzde 35’lik Gelir Vergisi üst dilimi ise Maliye’nin inisiyatifine bırakıldı.