BIST 10.175
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.396,39
HABER /  GÜNCEL

Melen suyuna az kaldı

İstanbul'un su ihtiyacına çare olacak Melen suyuna sayılı günler kaldı.

Abone ol

İstanbul'un su sorununu aşmak amacıyla başlatılan Melen Çayı Projesinden ilk suyun akması için öngörülen sürenin tamamlanmasına 23 gün kaldı.
DSİ tarafından İstanbul'un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Melen Projesi'nin 1. aşaması kapsamında ilk su, açıklandığı gibi 20 Ekim tarihinde verilecek.

DSİ, Ağva ile Yeşilçay arasında kalan 8 kilometrelik boru hattının tamamlanması için aralıksız çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul'un artan nüfus projektörlerini dikkate alarak doğacak su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1997 yılında "Büyük Melen Projesi"ni hazırlayan DSİ, üç aşamadan oluşan projenin 1. aşamasının inşaat çalışmalarını 2001'de başlattı.

Toplam 180 kilometrelik boru hattı, "Cumhuriyet Arıtma Tesisi" ve "Boğaziçi Tüneli" inşaatını da içeren 1. aşama ile Melen Çayı'ndan İstanbul'a yılda 268 milyon metre küp su taşınması hedefleniyor.

Melen Çayı'ndan getirilecek olan su, Ağva'dan itibaren Yeşil Vadi'den geçirilip "Cumhuriyet Arıtma Tesisi"ne aktarılarak burada arıtılacak. Daha sonra bu suyu Avrupa yakasına aktarmak amacıyla İSKİ, Salacak-Sarayburnu arasında Ağustos ayında isale hattı inşaatını başlattı.

1200 milimetre çapında 1830 metre uzunluğunda 2 isale hattından oluşacak olan boğaz hattında, şu ana kadar 1300 metrelik kazı çalışması tamamlanırken, sahilde de boruların montaj çalışmaları sürdürülüyor.

Kazı çalışması tamamlandığında boruların montajı yapılacak. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen boğaz geçişi ile Anadolu'dan Avrupa yakasına günde 300 bin metre küp su ulaştırılacak.

Batırılarak çektirme yöntemiyle inşa edilecek olan isale hattı, toplam 32 milyon 111 bin YTL'ye mal olacak.

Bu isale hattının devreye girmesiyle, mevcut günlük 300 bin metre küp kapasiteli Boğaz Geçiş Hattı'nın kapasitesi, 600 bin metre küpe çıkacak.

Boğaz geçişi ile Avrupa yakasında Bahçelievler ve münzevi depolarına aktarılacak olan su, 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak.

Melen projesinin 1. aşaması ile İstanbul'un günlük su ihtiyacının yüzde 40'ı da karşılanmış olacak.