BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,24
HABER /  GÜNCEL

Meksika öğretmenler sendikasına yeni başkan

Meksika'nın öğretmenler sendikası SNTE, yolsuzlukla suçlanıp tutuklanan eski liderleri Elba Esther Gordillo'nun yerine Juan Diaz de la Torre'yi yeni başkanı olarak seçti.

Abone ol

Meksika'nın öğretmenler sendikası SNTE, yolsuzlukla suçlanıp tutuklanan eski liderleri Elba Esther Gordillo'nun yerine yeni başkanını seçti.

SNTE'nin olağanüstü kongresinde Juan Diaz de la Torre ülkenin en güçlü sendikasının başına geçti.

BBC Meksika muhabiri Will Grant, Diaz'ın seçilmesinin Gordillo'nun "ömür boyu başkan" sıfatının sona erdiğinin göstergesi olduğunu aktarıyor.

Eski başkan şimdi yolsuzluk suçlamalarıyla sendikanın desteği olmadan başa çıkmak zorunda kalacak.

"La Maestra" (Öğretmen Hanım) takma ismiyle tanınan Gordillo'nun Amerika'da alışveriş yapmak, estetik ameliyat olmak, ve emlak ve özel uçak almak için milyonlarca dolar harcadığı iddia ediliyor. Kendisi 1989 yılından beri SNTE'nin başında bulunmaktaydı.

Gordillo'nun tutuklanması, hükümetin eğitim sisteminde büyük reformları öngören yasaları geçirmesinin bir gün sonrasına rastlıyor.

Bu reformlar Meksika'daki sendikaların hakimi olduğu eski eğitim sistemini değiştirmeyi hedefliyor. Eski sistemde öğretmen kadroları satılabiliyor veya miras bırakılabiliyordu.

Değişiklikler doğrultusunda ayrıca Meksika'da ilk defa ilk ve ortaokul öğretmenleri teftiş edilecek.