BIST 9.986
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.437,31
HABER /  GÜNCEL

1 Mart 2013 Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Wikileaks'in açıkladığı belgeleri sızdırmakla suçlanan Bradley Manning'in askeri mahkemeye çıkarılmasını, AB'nin bankacıların ikramiyelerine sınırlama getirmesini ve İngiltere'ye gelen yabancı öğrencilerin azalmasını yazıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Wikileaks'in açıkladığı belgeleri sızdırmakla suçlanan Bradley Manning'in askeri mahkemeye çıkarılmasını, Avrupa Birliği'nin bankacıların aldığı ikramiyelere sınırlama getirmesini ve İngiltere'ye gelen yabancı öğrencilerde görülen büyük düşüşü ele alıyor.

Manning divanıharpta

Independent ve Guardian gazetelerinin manşetleri Wikileaks'e belge sızdırmakla suçlanan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde divanıharpta ifade vermeye başlayan er Bradley Manning'in sözlerine ayrılmış.

Guardian gazetesi, Manning'in ifadesinde ilk defa Wikileaks'te yayınlanan belgeleri kendisinin sızdırdığını kabul ettiğini; bunu da "savaşın gerçek yüzü" olarak ifade ettiği durumu göstermek için yaptığını aktarıyor.

Gazete, Amerikalı erin Bağdat'ta bulunduğu dönemde bir ABD helikopterinin mürettebatının "kana susamış" olarak nitelediği bir şekilde davranarak bir grup kişiye ateş açtığına tanık olduğunu söylediğini yazıyor.

Bu grubun daha sonra bir Reuters haber ajansı muhabiri ve çocuklardan oluştuğunun ortaya çıktığını hatırlatan gazete, Manning'in bu yüzden savaş hakkında belgeler yayınlayıp Amerika halkını bu savaş hakkında derinden düşünmeye itmeyi hedeflemiş olduğunu söylediğini ekliyor.

Independent gazetesi ise ana sayfasında Manning'in fotoğrafının yanında ifadesinden bir alıntı yayınlamış. Alıntı şöyle: "Amerika halkının Irak ve Afganistan'daki her bir insanın etkisiz hale getirilmesi gereken bir hedef olmadığını anlamasını istedim. Başardığım şey sayesinde vicdanım artık çok rahat."

Independent'ta yazan Owen Jones, Manning hakkında şu yorumu yapıyor: "Bradley Manning'e bunu çektirenler tarihin kara sayfalarına geçecek. Halkları adına hareket ettiklerini söylerken işledikleri suçları kendi halklarından saklamaya çalışan büyük ülkeler, sadece onları sorumlu tutmaya çalışan nadir kişilerden korkar."

Dışişleri bakanından Irak uyarısı

Guardian gazetesi, Manning haberinin hemen altında, sürmanşetten yine Irak savaşıyla ilgili İngiltere'de yaşanan bir gelişmeyi yazıyor.

Gazete, kendi araştırmasına dayanarak İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in kabine üyelerine bir e-posta gönderip Irak Savaşı'nın başlamasının 10. yıldönümüne yaklaşıldığı bu günlerde kimsenin basın organlarına bu konuda konuşmasını istemediğini söylediğini açıklıyor.

İktidardaki Muhafazakâr Parti'nin Irak Savaşı'nı vaktinde desteklediğini hatırlatan Guardian, savaşa başından beri karşı çıkan, koalisyonun ufak ortağı Liberal Demokrat Parti üyelerininse bu e-postaya kızdığını ve Hague'in isteğini yerine getirmeyeceğini belirtiyor.

Bankacılara artık milyonlarca sterlinlik ikramiye yok

Times gazetesi Avrupa Birliği'nin bankacıların ikramiyelerinin sınırlanması konusunda anlaşmaya vardığını; buna İngiliz hükümeti ve Londra'daki İngiliz bankacılık sektörününse hiç de sevinmeyeceğini yazıyor.

Haber şöyle devam ediyor: "New York ve Hong Kong'un elini güçlendireceği düşünülen bu planı desteklemeyen tek AB ülkesi İngiltere. Bu plan ayrıca Başbakan David Cameron ve Maliye Bakanı George Osbourne için de sorun.

Finansal krizden hemen sonra bankacıların milyonlarca sterlinlik ikramiyelerini destekliyorlar gibi görünmeleri durumunda seçmenlerin desteğini kaybedeceklerdir. (…) Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz da bu anlaşmanın İngiltere ve AB arasındaki gerilimi arttıracağını kabul etti."

25 yıldan sonra yeniden Lockerbie

Daily Telegraph gazetesi, kendi araştırmalarına dayanarak ön sayfasına bastığı bir haberde Libya'daki yeni yönetimin bundan 25 yıl önce PanAm havayollarına ait bir uçağın İskoçya üzerinde patlatılması olayına dair dosyanın yeniden açılmasını istemediğini yazıyor.

Gazete, İngiltere ve Amerika'nın Libya'nın yeni hükümetinden Lockerbie faciası olarak bilinen olayın dosyasının yeniden açılmasını istediğini, ülkenin de geçen sene buna sıcak baktığını yazıyor.

Haberin devamı şöyle: "Libya'nın tavrı değişmişe benziyor. Adalet bakanı Salih el-Merhani 'Geçmişe bakmaktansa günümüzdeki durumla ilgileniyorum.' dedi.

Yardımcısı Hamid el-Mageri de 'İngiltere ve Amerika bu dosyayı yeniden açmamızı istiyor. Ama bu geçmişte kaldı - bitti artık. Geleceğe doğru emin adımlar atıp Gaddafi'nin kara dönemine bakmak istemiyoruz.' dedi."

İngiltere'de yabancı öğrenci miktarında büyük düşüş

Financial Times gazetesi, İngiltere'nin öğrenci vizelerini daha sıkı kontrol etmeye başlamasıyla göç miktarının çok büyük bir oranda düştüğünü açıklıyor.

Gazete, göç miktarının 3'te 1 oranında düşmesinde azalan yabancı öğrencilerin büyük rol oynadığını; ama bu düşüşün Muhafazakar Parti'nin hedefleri dahilinde olduğunu belirtiyor.

"Ulusal İstatistik Ofisi'nin dün yayınladığı rakamlar, Haziran 2012 ve önceki yıl arasında İngiltere'ye 163 bin kişinin göç ettiğini gösteriyor." diyen gazete, bunun ondan da önceki yılın göç miktarından 84 bin kişi daha az olduğunu yazıyor.

Göç bakanı Mark Harper'ın "hükümetin göçü kontrol altına almaya başladığına kanıt" olarak nitelediği rakamların İngiliz eğitim camiasını korkuttuğunu aktarıyor Financial Times.

Gazete'nin haberine göre üniversiteler İçişleri Bakanlığı'nın sahte öğrencileri yakalamaya başlamasıyla gerçekten eğitim almak için İngiltere'ye gelen öğrenci miktarının da düşmesinden yakınıyor.