BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Meksika: Kayıp öğrenciler için otobüs turu eylemi

Meksika'da kayıp 43 öğrencinin aileleri, olayla ilgili hükümetin tavrını protesto için bütün ülkeyi dolaşacak bir otobüs turu eylemi başlattı.

Abone ol

Meksika'da yedi haftadır kendilerinden haber alınamayan 43 öğrencinin aileleri, olayla ilgili hükümetin tavrını protesto için bütün ülkeyi dolaşacak bir otobüs turu eylemi başlattı.

Ülkenin güneydoğusundaki Guerrero Eyaleti'nde yola çıkan otobüse yüzlerce kişi konvoy oluşturarak eşlik etti.

Öğrencilerin bulunması talebiyle gerçekleştirilen protestolarda bu hafta şiddet olayları yaşanmıştı.

43 öğrenci 26 Eylül'de Iguala kasabasıdaki bir gösteride polisle çatışmaları ardından ortadan kaybolmuştu.

Otobüs turu, kayıp öğrencilerin eğitim gördüğü, Ayotzinapa'daki öğretmen yetiştiren yüksekokulun önünden başladı.

Aileler çocuklarının ölmediklerine inanıyor

Öğrencilerin aileleri ellerinde çocuklarının resimlerini taşırken göstericiler hükümetten arama çalışmalarına daha fazla yardım etme talebinde bulundu.

Jorge adlı kayıp öğrencinin annesi Blanca Navas, "Kayboldular ama ölmediler" dedi.

Navas, ölümlerle ilgili hükümete inanmadığını, hükümetin yalan söylediğini belirtti.

Konvoyun gelecek hafta başkent Mexico City'ye ulaşmaları bekleniyor.

Yetkililer geçen Cuma günü, uyuşturucu şebekesi mensuplarının, kendilerine polis tarafından teslim edilen öğrencileri öldürüp cesetlerini yaktıklarını itiraf ettiğini açıklamışlardı.

Kayıp öğrencilerin aileleri ise bulunan yanmış cesetler üzerinde yapılan tahliller sonuçlanıncaya kadar çocuklarının öldüğüne inanmayacaklarını söylüyorlar.

'Polis alıp çetelere verdi'

43 öğrenci 26 Eylül günü başkent Mexico City'nin 200 kilometre kadar güney batısındaki Iguala kasabası yakınlarında gösteri yapmak istemiş ve polisin müdahalesine uğramışlardı.

Yerel polis yetkilileri öğrencileri gözaltına aldıklarını ve daha sonra onları bölgede faaliyet gösteren Guerreros Unidos adlı uyuşturucu çetesi mensuplarına verdiklerini itiraf etti.

Cuma günü Başsavcı Murillo Karam yakalanan çete üyelerinin de öğrencileri öldürüp yaktıklarını itiraf ettiğini açıkladı.

Çete üyelerinin, yanmış cesetleri çöplük olarak kullanılan bir suya attıklarını ve şu anda kendisi de tutuklu olan çete liderine de öğrencileri hasım çeteye mensup olduklarını düşünerek öldürdüklerini söyledikleri kaydediliyor.

Çöplükte yapılan aramada plastik torbalara doldurulmuş yanık ceset kalıntıları bulunmuştu.

Kitlesel öfke

43 öğrencinin kaybolması ve ardından yerel yöneticiler ile Guerreros Unidos çetesi arasındaki bağların ortaya çıkışı, ülke çapında öfkeli kitlesel protestolara yol açtı.

Olayın meydana geldiği Iguala'nin Belediye Başkanı Jose Luis Abarca da polise öğrencilere müdahale emri verdiği gerekçesiyle tutuklu.

Guerrero eyaletinin valisi Angel Aguirre geçen ay öğrencilerin bulunamamasıyla oluşan baskılar sonucu istifa etmek zorunda kalmıştı.

Göstericiler yaygın bir şekilde Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun da istifa etmesini talep ediyorlar.