BIST 10.277
DOLAR 32,31
EURO 34,80
ALTIN 2.405,07
HABER /  GÜNCEL

Mehdi Eker’den gururlandıran açıklama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “1948’den 2006 yılına kadar geçen 58 yıllık süreçte Türkiye ile FAO arasındaki ilişki Türkiye’...

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “1948’den 2006 yılına kadar geçen 58 yıllık süreçte Türkiye ile FAO arasındaki ilişki Türkiye’nin FAO’dan yardım alması şeklinde yürüyordu. 2006 yılında anlaşma imzaladık ve Türkiye FAO’dan yardım alan değil, FAO’nun projelerine yardım veren donör ülke haline geldi” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva’nın katılımıyla FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisinin güçlendirilmesine ilişkin anlaşma imzalandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında gerçekleşen imza töreninde konuşma yapan Bakan Eker, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Türkiye arasında 27 Temmuz 2006 tarihinde Ev Sahibi Ülke Anlaşmasının imzalandığını belirtti. Anlaşma kapsamında FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisinin Ankara’da kurulduğunu ve 11 Temmuz 2007 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla açıldığını ifade eden Eker, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu ofis ülkemizin yanı sıra Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan dahil 7 ülkeyi kapsamaktadır. Bugün burada, hükümetimiz ve FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Ev Sahibi Ülke Anlaşmasının güncellenmesi ve ülkemizdeki FAO Ofisinin güçlendirilmesine yönelik olarak söz konusu anlaşmada değişiklik yapan tamamlayıcı anlaşma ve onun ekinde yer alan gıda ve tarım alanında FAO-Türkiye Ortaklık Programı İmza Töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ülkemiz 1948 yılından bu yana BM Gıda ve Tarım Örgütüne üyedir. Bu 66 yıllık süreçte FAO ile gıda ve tarımın çeşitli alanlarında birçok ortak çalışmalar ve projeler yürütülmüştür. Türkiye ile FAO arasındaki Ortaklık Programı kapsamında hükümetimiz tarafından Orta Asya ülkelerinde uygulanacak projelerde kullanılmak üzere 2007-2011 yılları arasında 5 yıl süreyle, yılda 2 milyon dolar olmak üzere toplam 10 milyon dolar katkıda bulunulmuştur. Bu çerçevede özellikle gıda güvenliği, tarımsal ve kırsal kalkınma, doğal kaynakların yönetimi, tarımsal politikalar, gıda güvenilirliği ve hayvan ve bitki genetik kaynakları konularında olmak üzere toplam 30 proje onaylanmış ve uygulamaya başlamıştır.”
1948 yılından 2006 yılına kadar geçen 58 yıllık süreç içerisinde Türkiye ile FAO arasında ki ilişkinin Türkiye’nin FAO’dan yardım alması şeklinde yürüdüğüne dikkat çeken Eker, “2006 yılında anlaşma imzaladık ve Türkiye FAO’dan yardım alan değil, FAO’nun projelerine yardım veren donör ülke haline geldi. Türkiye açısından bu çok önemlidir. Daha önce yardım alan ülke olmaktan şimdi yardım ve katkı sağlayan ülke durumuna gelmesi işin özü budur. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Program, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisinin güçlendirilmesine ilişkin anlaşmanın imzalanmasının ardından sona erdi.
(İHA)