BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Meğer facianın nedeni trafo değilmiş!

Manisa Soma'daki maden faciasında çıkan yangının nedeni, meğer trafo patlaması değilmiş.

Abone ol

"Trafoyla alakası yok" diyen Soma Kömür İşletmeleri’nin Genel Müdürü Ramazan Doğru, "Tespit edilmesi mümkün olmayan kömür içinde bir kızışma meydana geldi." diye açıklama yaptı.

Facia sonrası ocağın sahibi Soma Holding'in yetkilileri, kazadan 4 gün sonra kameralar karşısına geçti ve eleştirilere yanıt verdi.

Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru basın toplantısında olayla ilgili şunları söyledi:

"Biz bu kazanın nedenleriyle tartışıyoruz. Gerçek nedenini bilirkişiler açıklayacak. Bizim görüşümüz şudur:

Bu kaza 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolumuzda meydana geldi. Tespit edilmesi mümkün olmayan kömür içinde bir kızışma meydana geldi. Ocağın genel hava girişi olduğu için burada meydane gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi durumuyla havanın da hızıyla yangın hızla yayıldı. Trafoyla ilgimiz yok.

KÖMÜR ISINMASI NASIL OLUYOR?

Bize ilk gelen bilgi ocakta trafo patladı. Göz gözü görmüyor duman var dedi. Yanlış bilgi buradan kaynaklanıyor. Trafo yangının başladığı yerden çok uzak. Yangının olduğu yer çıkışa 2200 metre uzakta. Trafo ise çıkışa 1800 metre uzağında. Aynı yerde değil.

Kömür madenciliğinde sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde yangınlar çıkabiliyor. Karmonmonoksit değerleri yükselince yangın var diyoruz. Biz o üretim bölgesini hemen kapatıyoruz. 3 kez tam mekanize teçhizatları toprağa gömdük.

Yangın çıkınca çıkan yere suyla beraber kül basıyoruz. Daha önceki yangının sönmeme ihtimali yok.