BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  GÜNCEL

İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin...

İran Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, “İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin üst düzeye çıkmasını istemeyenler, bunu durdurmak için çaba göste...

Abone ol

İran Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, “İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin üst düzeye çıkmasını istemeyenler, bunu durdurmak için çaba gösterdiler. Bu nedenle 2013 yılının başlarında altın ambargosu gerçekleştirdiler. Sürecin başında İran ile olan altın ticareti hemen hemen tamamen kesildi” dedi.
İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile İran Büyükelçiliği bahçesinde buluştu. Soma’daki maden faciasına değinen Bikdeli, "Devletim milletim adına başsağlığı diliyorum. Bu olay vuku ettikten sonra İran başsağlığı diledi, yardıma hazır olduklarını bildirdi. Türkiye’de yaşayan İranlı vatandaşlarımızdan mesajlar aldım, başsağlığı mesajlarını ilettiler. Hepimizin yüreği maden de hayatını kaybedenlerin yanındayız. Olaydan hemen sonra İran Büyükelçiliği yarıya indirdik. Yetkililere başsağlığı mesajları iletildi. Yardıma hazır olduklarını bildirdiler. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara için acil şifalar ve hayatını kaybedenlerin aileleri için Allah’tan sabırlar diliyoruz" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye ziyareti konusunda Bikdeli, şunları kaydetti:
"İran tarafından 29 Mayıs tarihi önerilmişti. İstanbul’un fethi tarihinde bütün yetkililer İstanbul’da bulunduğundan tarih kabul görmedi. Türk tarafından tarih önerildi. O tarih için cevap bekliyoruz. Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Şangay’da İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Cumhurbaşkanı Gül’ün görüşmenin gerçekleşmesini bekliyorduk. Soma olayı nedeniyle bu görüşmenin gerçekleşmesi engellendi. Ruhani’nin ziyaretinde gündem başlıkları bazı anlaşmaların imzalanması ve Yüksek Düzeyli İstişare Toplantısı olacaktır."
17 Aralık operasyonuyla ilgili olarak ise Bikdeli, şunları söyledi:
“İran ve Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkiler 2012 yılında 23 milyar dolarlık bir rekora ulaştı. Bu ticaret hacminin büyük bir kısmı altın ticareti ile ilgiliydi. 2013 Temmuz ayına kadar altın ticaretinde her hangi bir engel mevcut değildi. İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin üst düzeye çıkmasını istemeyenler, bunu durdurmak için çaba gösterdiler. Bu nedenle 2013 yılının başlarında altın ambargosu gerçekleştirdiler. Sürecin başında İran ile olan altın ticareti hemen hemen tamamen kesildi. 2013 yılındaki ticari ve ekonomik ilişkilerimizin hacmi düşüş gösterdi. İran ile işbirliği içinde olan Türk iş adamlarının faaliyetleri uluslararası kurlalar çerçevesinde gerçekleşmiştir. Türkiye ile olan ticari ilişkileri ağır denetim altında gerçekleşmektedir. Yaptırım kurallarına aykırı durum, ilişkin aykırı görülseydi, denetim kurulları herkesten önce seslerini çıkarırlardı ve buna karşı çıkarlardı. Bütün iş adamlarımızı içeriyor, Reza Zerrab’ı da içeriyor. Umut ediyorum ki İran ve Türkiye vatandaşları olarak ticari ve ekonomik ilişkilerin siyasi nedenlerle kesilmemeli için ellerinden geleni yaparlar.”
Büyükelçilikte Soma’da hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okundu.
(İHA)