BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te kocakulak var

TBMM Başkanlığı bahçenin yanı sıra iç mekânlara da kamera ve hassas mikrofonlar yerleştirdi. Gerekçe güvenlik...

Abone ol

TBMM Başkanlığı, güvenlik gerekçesiyle kampus girişi ve bahçenin yanı sıra iç mekânlara da kamera ve hassas mikrofonlar yerleştirdi. Artık bütün kulis konuşmaları duyulacak. Vekiller olaya tepkili.

Habertürk gazetesinden Saliha Çolak'ın  haberine göre İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP’li Malik Ecder Özdemir: “Mahremiyet ihlal ediliyor. Bu ihbarcı bir anlayışın ürünüdür. Utanç vericidir. Hükümetin ‘suç üretme’ çabasının bir uzantısıdır.”

Dikkat! Artık Meclis'te bir kocakulak var

Güvenlik gerekçesiyle kampus girişi ve bahçedeki kritik noktalara kamera  yerleştiren TBMM Başkanlığı, basın ve milletvekillerinin kullandığı bina girişlerindeki iç mekânlara da el attı. İlginç olan kameralardan bağımsız, en küçük konuşmaları bile algılayıp kayda alacak güçte mikrofonların konuşlandırılması

TBMM güvenlik gerekçesiyle tarihe geçecek bir uygulamaya imza atıyor. TBMM kampusunda ana giriş kapıları ve bahçede kritik noktalara yerleştirilen dışmekan kamera izleme sistemi ana binanın içine uzandı. Güvenlik amacıyla Genel Kurul Salonu, kulisler ve komisyon salonlarının bulunduğu ana binanın giriş noktalarındaki içmekanlara da kamera yerleştirildi. Böylece x-ray cihazlarının bulunduğu bu bölümler dışarıdan olduğu gibi içeriden de izlenmeye başlandı. TBMM’deki kameralı izleme özellikle muhalefetin tepkisini çekerken, bir süre önce sisteme “Dinleme” aparatları da eklendi.

İktidar vemuhalefet kulisleri ile tören salonu ve başkanlık makamının karşısından ana binaya girilen mekanlarla, basın kapısının giriş bölümüne güçlü mikrofonlar yerleştirildi.

Ses alamayan kameralardan bağımsız olarak yerleştirilen mikrofonların bu mekanların tamamındaki tüm konuşmaları alabilecek güçte olduğu bildirildi. Böylece basın bürosuna girip çıkan gazetecilerle, kulislere girip çıkan milletvekillerinin tek merkezden dinlenebileceği bir düzenek oluşturuldu.

Güvenlik amacıyla yapılan bu düzenleme, milletvekillerinin kendi aralarında yaptığı konuşmalar gibi, milletvekillerinin basın mensupları arasındaki konuşmalarının da güvenlik merkezinde kaydedilmesini sağlayacak. Bugünden itibaren devreye girecek mikrofonlarla ilgili olarak bu mekanlarda görev yapan TBMM güvenlik personeli de uyarıldı. Kendi aralarındaki konuşmalara dikkat etmeleri istendi.

Nasıl bir gerekçesi olabilir?

HALEN cezaevlerinde özel yaşam alanlarındaki kamera kayıtlarına karşı mücadele veren İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP‘li Malik Ecder Özdemir TBMM’deki Kamera-Mikrofon sistemine de tepki gösterdi:

“Güvenlik tedbiri ile yaşamın mahremiyeti ve insan hakları arasında ince bir çizgi var. Cezaevlerindeki 24 saat özel alanları gözetleme uygulaması yaygınlaşmaya başladı. Sonunda Meclis’e kadar geldi. Bu ihbarcı bir anlayışın ürünü. Sürekli izleyen, insanlara şüpheyle bakan anlayışın, Meclis’e uzanması utanç verici. Hükümetin giderek yaygınlaşan ‘suç üretme’ çabasının bir uzantısı. Bina girişlerine kadar zaten kamera var. Bina içindeki konuşmaları dinlemenin nasıl bir gerekçesi olabilir. İnsanlar dinlendiklerini bilmeden konuşacak. Bilen de kendisini kısıtlayacak. İnsan hakları adına utanç verici bir tablo. Güvenlik tedbirinin çok ötesinde bir uygulama.”