BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,57
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te haşarı çocuk tartışması

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, söz isteyen CHP'li vekile 'haşarı çocuk' deyince genel kurulda yeni bir polemik doğdu.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sırasında "haşarı çocuk" tartışması yaşandı.

"HAŞARI ÇOCUK" TARTIŞMASI

Bakan Akdağ’ın konuşması ile ilgili söz isteyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’e, TBMM Başkanvekili Meral Akşener ‘Haşarı çocuk tavrınızı anlıyorum ancak tutanaklara baktıktan sonra size söz vereceğim’ dedi. Bunun üzerine Özel, Akşener’en tutumuyla ilgili usul tartışması açılmasını talep etti.

Usul tartışmasına ilişkin söz alan Özel, bir vekilin yaşının küçük olmasının İçtüzük’ten kaynaklı hakları kullanmasına engel olmaması gerektiğini söyledi. Konuşmasında Sağlık Bakanı Akdağ’ın konuşmasına ilişkin ifadelerde bulunan Özel’e Akşener’den ‘Tutumum hakkında konuşun, bakan hakkında değil, benim hakkımda konuşun” uyarısı geldi. Bunun üzerine Özel, sağlık sistemini eleştiren bir şiir okudu.

Özel’in ardından kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “Bu parlamento birçok bütçeyi geçirdi, tartışmalar yaşadı. Ama bu yıl ilkleri yaşıyoruz. Bu kürsüde marşlar söylendi, muhatabı Başkanlık Divanı olmasına karşın şiirler okundu. Öyle zannediyorum ki, bir süre sonra eline sazı alan burada saz da çalar. Meclis ciddiyet gerektirir” dedi.

İNCE: “İLK KEZ BU KÜRSÜDE DURUMU İDARE ETMEYE ÇALIŞTIM”

CHP Grup Başkanvekili İnce ise, Akşener’in hemşehrisi olduğunu, Özel’in de kendi partisine mensup bir milletvekili olduğunu belirterek, “Ne şişi yakayım ne kebabı, arayı bulayım diye düşündüm. Özgür kardeşim, ‘haşarı çocuk’ sözüne nereden baktığınıza bağlı. Sevimli, çalışkan, iyi hatip, biraz da muzip; bu kötü bir şey değil. Zaman zaman bu kürsüde maksadını aşan sözler edebiliyoruz. Ben de birine söylemiştim, ‘senin daha mürekkebin kurumadı’ demiştim. Ben de buraya geldiğimde Özgür arkadaşımın yaşında yani 38 yaşındaydım. Atatürk 38 yaşında Samsun’a çıktı. Özgür Özel’in üzücü bir sonuç çıkarmamasını, Sayın Başkanın da çalışkan cevval kardeşimize iltifatı olarak algılamasını istiyorum. Hayatımda da ilk kez bu kürsüde durumu idare etmeye çalıştım” şeklinde konuştu. İnce’nin bu sözleri Genel Kurul’da gülüşmelere neden oldu.

AKŞENER: “ÖZÜR DİLERİM”

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Özgür Özel için ‘haşarı çocuk tavrı’ ifadesini kullandığını belirterek, “Sevimli bir tarz olarak kabul ettiğim için söyledim. İnsanların yaşıyla başıyla hiçbir zaman uğraşmamışımdır. Çünkü Sayın Özel’in yaşının kaç olduğuna dair bir fikrim yok. Haşarı çocuk tavrı sözü için sizden özür dilerim, bir daha tekerrür etmez” dedi. Özel’in usul tartışmasını, ‘tutanakları getirteceğim’ dediği için açtığını zannettiğini belirten Akşener, “Haşarı çocuk tavrı sözü üzerinden itirazı olsaydı özür dilerdim, özür diliyorum. Bir daha tekrarı olmayacak” dedi.

Genel Kurul’u yönetirken vekillerin kendilerini ifade edebilmeleri için İçtüzüğü gevşettiğini, esnettiğini belirten Akşener, “Ama anlaşılıyor ki İçtüzüğü harfiyen uygulamam gerektiğini öğreniyorum, bir ders olarak. Herkesi İçtüzüğe harfiyen uymaya davet ediyorum” dedi.