BIST 10.249
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.395,01
HABER /  POLİTİKA

Meclis'i bu kez torba tasarı karıştırdı

''Torba tasarı'' olarak adlandırılan, Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile ilgili kanun tasarıları tartışmalara neden oldu.

Abone ol
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda ''torba tasarı'' olarak adlandırılan, Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere başlandı. Görüşmelerde yine sert tartışmalar yaşandı.
MHP Denizli Milletvekili Haluk Ayhan, tasarıda toplumun geniş bir kesimini ilgilendiren, birikmiş sorunların çözümüne ilişkin düzenlemelerin bulunduğunu söyledi. Sorunların bu kadar fazla birikmesinin, ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik olarak iyi yönetilemediğinin göstergesi olduğunu savunan Ayhan, ''Bu kadar problemin birikmiş olması hükümetin zaafıdır. İktidar, ekonomik hadiselerde samimi değil. Diğer konularda da samimi değil'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise, kamu alacaklarının tahsili, alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin maddelerin öncelikli olarak görüşülmesini önerdi. Özyürek, ''Bu maddeleri görüşüp tamamlayalım. Perşembe günü Genel Kuruldan geçirelim. Tasarıdaki diğer konuları ayıralım ve zamanı geldiğinde görüşelim'' dedi.
Tasarının ortaya çıkmasının ardından, kamuoyunda, ''vergisini zamanında ödemeyenler için kolaylık geliyor'' konusunun tartışılmaya başlandığını ifade eden Özyürek, bu nedenle vergisini zamanında ödeyen, dürüst mükelleflere bir jest yapılması gerektiğini söyledi.
Mustafa Özyürek ayrıca, torba tasarının Genel Kurulda temel yasa olarak ele alınmasının da yanlış olacağını sözlerine ekledi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, alacakların yapılandırılması konusunda düzenleme yapılması için kendilerinin daha önce çağrıda bulunduklarını, ancak iktidar partisinin bunu dikkate almadığını savundu. Kalaycı, bu nedenle, kamuoyunda merakla beklenen söz konusu düzenleme ile ilgili sürecin geciktiğini kaydetti.

Tasarıda, alacakların yapılandırılmasına ilişkin maddelerin arkasına birbiriyle ilgili olmayan yeni düzenlemelerin eklendiğini belirten Kalaycı, ''Tasarı torbalıktan çıktı, emanetçi ambarına döndü. Kamuoyunun beklediği maddeleri ayıklayıp bu hafta Genel Kuruldan geçirelim'' diye konuştu.

Tasarının, vatandaşın borcunu ödeyemeyecek duruma geldiğinin göstergesi olduğunu belirten Kalaycı, bu tablonun, ''ekonomiyi kötü yöneten AK Parti'nin eseri'' olduğunu ileri sürdü. Vatandaşlarının çoğunun, devlete borcunu ödeyebilmek için evlerini arabalarını sattığını ifade eden Kalaycı, borçlarını ödeyemediği için intihar edenlerin bile olduğunu kaydetti.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ise tasarının, ''Türkiye'de yoksulluğun renkli fotoğrafı'' olduğunu savundu. İktidarın yoksul sayısının azaldığını söylediğini belirten Ergin, ''Madem yoksul sayısı azaldı o zaman bu tasarıyı neden getirdiniz?'' dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva da tasarıda özürlülere ilişkin düzenlemeye karşı olduğunu, söz konusu düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasını istediğini söyledi.