BIST 10.062
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.431,85
HABER /  GÜNCEL

Meclis kürsüsü neler gördü geçirdi!

TBMM Genel Kurul'da 1998 yılında yapılan yenileme çalışmalarının ardından yeni yasama yılı öncesi tadilat için harekete geçildi.

Abone ol

Zaman zaman milletvekillerinin su döktüğü, bardak fırlattığı, çeşitli malzemeleri üzerine getirip bıraktığı Meclis kürsüsü ile milletvekillerinin protesto amacıyla üzerlerine dakikalarca vurduğu vekil sıralarında öncelikle teknik yenileme yapılacak.

Sık sık tekrarlanan arızaların ortadan kaldırılması için sistem yenilenecek. Ayrıca Meclis kürsüsünün yıpranan kaplamalarının da yenilenmesi kararlaştırıldı. Meclis Başkanlığı geçtiğimiz günlerde ihaleye çıktı.

'YETİŞTİREMEYİZ'
Meclis Başkanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı ihale sırasında da kötü bir sürprizle karşılaştı. Firmalar istenen işin Meclis'in açılacağı Ekim başına kadar yetiştirilmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Meclis'in Eylül'ün ortasında açılması ihtimali de göz önüne alınarak projenin bir yıl ertelenmesine karar verildi. Ancak öncelikli olarak acilen ihtiyaç duyulan ses sistemi için ses makası cihazı alınmasına karar verildi.

Milimetrik şartname

İhale şartnamesinde Meclis kürsüsü için istenen iş ayrıntılı olarak tanımlandı:
- Kürsü üstü ve alt tablalar 18 mm kontraplak
- Görünen yüzlerine 0.7 mm birinci sınıf bubinga ağaç kaplama
- Görünmeyen yüzeylerine 0.7mm ikinci sınıf sert ağaç kaplama
- Kenar alınlarına (cumbalara) 20 mm birinci sınıf bubinga ağaç
- Kürsü yanlarına (el tutma) ise bubinga masif profilleri prajedeki kesit
- Kürsü iç konstrüksiyonu masif limba karkas
- Malzemelerin tamamı mimar onayı alındıktan sonra temin edilecek.

screen-shot-2013-07-26-at-9.09.20-am.png

4 KOLDAN İNŞAAT
Meclis binasının dışında da 4 önemli inşaatın çalışmaları devam ediyor. TBMM kampusu içinde milletvekilleri için yeni odaların bulunduğu halkla ilişkiler binasının yapımı tamamlanmak üzere. Meclis Başkanlık Konutu'nun yapımı için de öncelikle eski konut yıkıldı ve inşaata başlandı.

screen-shot-2013-07-26-at-9.09.29-am.png

OTOPARK İNŞAATI
Meclis kampusu içinde bir inşaat da, taburun Meclis dışına çıkarılmasından sonra boşalan alanda sürüyor. Bu alana 800 araçlık bir açık-kapalı otopark inşaa ediliyor. Bugünlerde inşaatın fore kazık işi sürdürülüyor. Atatürk Orman Çiftliği içindeki Arşiv, Eğitim ve Kongre Merkezi için de gerekli plan değişiklikleri yapıldı, Mimari, statik, mekanik ve elektrik projelerinin hazırlanması çalışmalarına devam ediliyor.

GİTARA DERİN VE ILIK BİR SES VERİYOR
Dünyada sadece orta ve batı Afrika'da, özellikle Gabon, Kamerun, Fildişi sahillerinde yetişen, boyu 300-400 metreye kadar uzayabilen, dünyanın en sert ağaçlarından biri olan Bubinga, tatlı pembeden kızıla kaçan bir renge sahip olduğu için kerestecilik dışında, 'derin ve ılık bir ses verdiği için' gitar gibi müzik aletleri, süs eşyaları, gemicilik ve mobilyacılık ile parkecilikte kullanılıyor. Bu arada dünyaca ünlü parfümlerde de bubinga ağacı kullanılıyor. Ağaç renginden dolayı Türkiye'de daha çok gül ağacı olarak biliniyor.