BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.427,33
HABER /  GÜNCEL

Marmaray için geri sayım başladı

Marmaray’ın açılış töreni Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıldönümü olan 29 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilecek.

Abone ol

2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Marmaray projesi İstanbulluların hizmetine girmek için gün sayıyor.

Arkeolojik kazılar nedeniyle 3 yıl geciken Marmaray’ın açılışı Cumhuriyetin 90. yıldönümü olan 29 Ekim 2013’te gerçekleştirilecek. Dünyadaki en büyük istasyonu barındıracak olan Marmaray ile günde 1 milyon yolcu taşınması hedefleniyor. Marmaray ve entegre olacağı diğer metro çalışmaları bittiğinde İstanbul’daki demiryolu oranı yüzde 28’lere çıkacak.

GÜNLÜK 1 MİLYON YOLCU TAŞINACAK

Çalışma alanlarında ortaya çıkan tarihî bulgular üzerine yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sebebiyle bitiş tarihi de geciken projede, 2012 itibariyle arkeolojik kazı çalışmaları tamamlandı. Alınan bilgilere göre Marmaray’ın İstanbulluların hizmetine gireceği tarih ise önemli bir güne tekamül ediyor. Resmi açılış Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıldönümü olan 29 Ekim 2013’te gerçekleştirilecek. Dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden biri olan Marmaray 76 km’lik uzunluğu ile günde bir milyon yolcu taşımayı hedefliyor. 39 istasyondan oluşacak güzergâhta çalışacak olan 315 tren ise, Haydarpaşa ve Edirne’de hazır bekletiliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İSTASYONU MARMARAY’DA OLACAK

Marmaray projesi güzergahında toplam 39 istasyon yer alacak. Bunlardan üçü yer altında olacak. Üsküdar istasyonu 225 metre uzunluğu, 75 metre genişliği ve 30 metre derinliği ile aynı zamanda dünyadaki en büyük istasyonlardan biri rekorunu taşıyacak. Marmaray istasyonunun üzerinde metro istasyonu, alışveriş ve yaşam alanı için de bazı bölgeler yer alacak. Marmaray’ın tamamlanması ve devam eden metro projelerinin bitirilmesi ile birlikte önümüzdeki 3-4 yıl içinde Yenikapı İstanbul’un adeta ana istasyonu haline gelecek. Yenikapı bölgesinin Cerrahpaşa tarafındaki kısmı aynı zamanda arkeolojik park olarak düzenlenecek. Ayrıca bu istasyonda bir müze inşası planlanıyor. Marmaray’ın proje alanında çıkan batık gemiler bu müzede sergilenecek.