BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,33
HABER /  GÜNCEL

Meclis çalışanlarına sosyal medya yasağı!

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Meclis Çalışanlarına sosyal medya yasağına ilişkin bir soru önergesi verdi.

Abone ol

İNTERNET HABER - Özgür Özel, Meclis çalışanlarının sosyal medya yasağını meclis gündemine taşıdı. Özel'in Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

26 Ağustos 2013 tarih ve 17571313-138712 sayılı TBMM İnsan Kaynakları Başkanlığından gelen ve siyasi parti grup başkanlıkları personeli ve milletvekili personeline dağıtılan yazıda “6253 sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunun 30. maddesi ile yasama faaliyetleri ile ilgili özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda siyasi parti grup başkanlıklarında grup danışmanı ve büro görevlisi, milletvekillerinin yasama faaliyetlerine yardımcı olmak üzere danışman, ikinci danışman ve ilave (yardımcı) personel çalıştırılması hükme bağlanmıştır.

Bu kapsamdaki personelin TBMM Başkanlık Divanınca belirlenen çalışma usul ve esaslarında; görevlerini mevzuata birlikte çalıştığı milletvekili veya siyasi parti grubu tarafından verilen talimatlara ve kendisi ile yapılacak sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getireceği, herhangi bir siyasi partiye üye olamayacağı ve siyasi faaliyetlerde bulunamayacağı, Genel Sekreterlik makamının yazılı izni olmadıkça görevi ile ilgili gizli bilgileri, görevinden ayrılmış olsa bile açıklayamayacağı, makale ve inceleme konusu yapamayacağı, bir başkası vasıtasıyla da olsa yayınlatamayacağı, basın ve yayın organlarına bilgi, belge ve beyanat veremeyeceği, bu bilgileri içeren, kitap, broşür, dergi vs. yayınlayamayacağı hüküm altına alınmıştır. Disipline aykırı eylem ve işlemleri hakkında da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile TBMM Başkanlığı Disiplin Yönetmeliğinin ilgili hükümlerinin uygulanacağı benimsenmiştir.

Bu kapsamda çalışan personelin, ilgili mevzuatta yer alan kurallara uyma konusunda hassasiyet göstermeleri, sosyal medya aracılığı ile gerçekleştirenler dahil, aksine davranışta bulunanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağı hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.” denilmiştir.
Ancak çağımızın iletişim araçlarının hızla değiştiği düşünüldüğünde sosyal medya araçlarının hem anlık bilgi edinmeyi sağladığı hem de kişilerin kendi şahsi görüşlerini paylaştığı bir ortam olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle;

• Sosyal medya aracılığıyla siyasi görüşlerini ifade eden ve duyuruda yer alan tanımı ile “siyasi faaliyetlerde bulunan” personele ilişkin bu şekilde bir duyuruda bulunulmasındaki amaç nedir?

• Söz konusu yazının Gezi eylemleri ile ilişkisi var mıdır?

• Sosyal medyada gerek bağlı olduğu milletvekili ya da siyasi parti grubu adına gerekse kendi şahsi fikirleri doğrultusunda siyasi faaliyetlerde bulunmaktan kasıt nedir? Bu duyuruda geçen “sosyal medyada siyasi faaliyette bulunmak” tanımı hangi eylemleri içermektedir?

• Duyuruda kast edildiği şekli ile sosyal medyada siyasi faaliyetlerde bulunan personelin tespiti bugüne kadar hangi birim ve personel tarafından ne şekilde yapılmıştır? Bu tespitlerin yapılması için verilen talimat kimin tarafından hangi tarihte verilmiştir?

• Bu yazınızdan sonra, yaklaşık 2000 kişilik personelin sosyal medyadaki hareketlerinin izlenmesi ve denetlenmesi hangi birim tarafından ve ne şekilde yapılacaktır?