BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,75
ALTIN 2.401,16
HABER /  SAĞLIK

Maytap ve çatapat kör edebilir!

Bayramda çocukların vazgeçilmezi maytap, fişek, çatapat gözlerde ağır hasara yol açabiliyor

Abone ol

Bayramlarda çocukların vazgeçilmez eğlenceleri arasında yer alan maytap, fişek, roket, torpil ve mantarın gözlerde ağır yaralanmalara yol açtığı belirten uzmanlar, aileleri bu tür yanıcı, parlayıcı ve patlayıcılara karşı uyarıldı.

Özel Kayseri Maya Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Sait Nafiz Mutlu, çocukların daha çok bayramlarda ve özel günlerde maytap türü patlayıcılara ilgi gösterdiğine dikkat çekti. Mutlu, çeşitli patlayıcı maddelerin dikkatsizlik sebebiyle ağır göz yaralanmalarına sebep olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Patlayıcı fişek ve torpiller cam şişelerin içine konulmamalı. Çünkü kırılan camlar, yüzde ve gözde ağır yaralanmalara neden olabiliyor. Kısa fitilli fişek ve maytaplar da ağır el ve yüz yanıkları ile göz yaralanmaları gibi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Yapılan tüm operasyonlara rağmen bu çocuklar kısmen veya tamamen görme yetilerini kaybedebiliyorlar. Özellikle vurgulamak istediğimiz, eğlence amaçlı satılan yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin istenmeyen kazalara sebep olmasıdır."

KOLONYA ALIRKEN DİKKAT

Bayramda ikram için kullanılan kolonyanın da çok önemli olduğunu anlatan Operatör Dr. Nafiz Mutlu, kolonya alırken bilinen markaların tercih edilmesini istedi. Mutlu, şöyle konuştu: "Özellikle bayramların yaklaştığı günleri fırsat bilip, piyasaya kalitesiz ürünleri süren bayram fırsatçılarına vatandaşlarımız dikkat etmelidir. Uygun fiyatlarından dolayı cazip gibi görünen bu ürünler, insan sağlığını ciddi anlamda zarar veriyor. Bilinen tabiriyle merdiven altında üretilip piyasaya sürülen bazı kolonya çeşitlerinde olması gerektiği gibi etil alkol yerine metil alkol kullanılıyor. İnsan sağlığına son derece zararlı olan metil alkol ise körlükten, ölüme varan birçok istenmeyen sonuca neden olabiliyor. Bayramların bu vazgeçilmez geleneğinin üzücü sonuçlara sebep olmaması için vatandaşlarımız kolonya seçiminde dikkatli olmalılar."