BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,75
ALTIN 2.436,52
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mars'ta astronotların yaşayacağı ev belirlendi

NASA, Mars'ta kurulacak ilk kolonide astronotların yaşayacağı evi belirledi.

Abone ol

Birçok tasarımın katıldığı yarışmada birincilik 'Mars Buz Evi'nin oldu. Buz ev Mars koşullarında ne doğal yaşam alanını oluşturmayı amaçlıyor.

NASA, 3D yazıcı teknolojisi ile Mars'ta üretilecek ev tasarımlarının yarıştığı 3-D Printed Mars Habitat Contest yarışmasının sonucunu açıkladı. Yarışmayı Mars'ın zorlu yaşam koşullarına karşı en iyi barınma imkanını vaad eden iglo benzeri Mars Buz Evi kazandı.

Sıkıştırılmış çok tabakalı buzdan üretilmesi planlanan ev, Mars'ın sıcak ve kurak ortamında ilk kolonicilere yeterli su sağlayacak ve aşırı sıcaklardan koruyacak. İç ve dış kısımdan oluşacak eve, dış ortamla bağlantıyı tamamen kesen bir kapıdan giriş yapılacak. Astronotlar buz evin içinde oksijen ve besinlerini üretebilecekleri bahçeye sahip olacak.

mars.20151005102358.jpg

Uzun Mars yolculuğunun ardından kolonicilerin zihinsel ve bedensel olarak dinlenmelerini sağlayacak ev, buz tabakası sayesinde iç kısımda doğal ışık oluşmasını sağlayacak. Tasarımda imzası bulunanSpace Exploration Architecture and Clouds Architecture Office firması, 30 tasarımın katıldığı etkinlikte birinci gelerek 25 bin dolarlık ödülün de sahibi oldu.

NASA, yarışmaya katılan tüm grupların üstün yaratcılıkları sayesinde Dünya dışı yaşam alanlarının tasarlanmasında kendilerine vizyon kazandırdığını not düştü.

Kaynak: Al Jazeera