BIST 10.171
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,46
HABER /  GÜNCEL

Marmaray'la ilgili bu iddia doğru mu?

Seçime yetişmesi için Marmaray erken mi açılıyor? Sistem eksik haliyle devreye girerse ne olur? İddialar inanılmaz;

Abone ol

29 Ekim’de açılması planlanan Marmaray Projesi ile ilgili ortaya atılan bir iddia tüyler ürperten cinsten. Zira iddiaya göre Marmaray tam tamamlanmadan açılıyor ve sonu bir felaket olabilir.

İddiayı dile getiren 6 yıl boyunca Marmaray Projesinde görev yapan ve 12 yıllık Sinyalizasyon ve Haberleşme Sistemleri Uzman Baş Mühendisliği’nden 2008′de emekli olan Elektrik/ Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan... Yani hem projeyi çok iyi bilen bir kişi hem de alanında konunun uzmanlarından biri.

İddiası da şu;

Marmaray Projesi Gebze'den Halkalı'ya bir bütün olarak palanlandı. Proje’nin Sözleşmesi CR3; BC1 Boğaz Tüp Geçit, CR2 Banliyo Araçlar, CR3 Banliyö Sistemleri adları ile anılan 3 ayrı ihalenin, yani 3 ayrı yüklenicinin, CR3 Yüklenicisinin sorumluluğu ve koordinasyonunda çalışarak hizmete alması için yapıldı.

Şimdi seçimler dolayısıyla proje bölünerek hizmete açılıyor. Bu bölünme sebebiyle sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağı ve ciddi çarpışmalara davetiye çıkaracağı öne sürülüyor.

İŞTE MARMARAY'IN ERKEN AÇILMASININ TEHLİKELERİ

2002-2008 yılları arasında MarmaRay projesinin içinde Sinyalizasyon, SCADA ve Haberleşme Uzman Danışmanı olarak görev yapan Akcan, projenin olası tehlikelerini madde madde şöyle sırladı:

1. “Sistemin bütünsel kumandasından sorumlu olacak olan Otomatik Tren Kumanda (ATC) sistemi bulunmayacaktır, trenler nerede nasıl hangi hızda ilerlemekte bilinemeyecek, dolayısıyla acil bir durumun varlığı gerek görsel gerek işitsel olarak anında izlenemeyecektir,

TRENLER NEREDE BİLİNMEYECEK

2. Hiçbir güvenlik donanımı olmaksızın ya da diğer bir deyişle, tam güvenlikli ATC siseminin alt güvenlik bileşenleri olan sistemlerin, yani Otomatik Tren Koruma (ATP)olmayacaktır, Otomatik Tren İşletme (ATO) bulunmayacaktır, Otomatik Tren Denetim (ATS) gibi hayati önemdeki bölümleri uydur kaydır mantığı ile çalışamayacak, dolayısıyla trenler herhangi bir anda nerededir bilinemeyecektir.

TÜP GEÇİTTE KAZA OLURSA

3. Tüp Geçit elemanlarının uç bağlantılarındaki esnek ve sızdırmaz körüklerin yırtılması halinde tüp tünel içini basması kaçınılmaz olan yoğun suyun yaratacağı yolcuların boğulma tehlikesinin nasıl bir senaryoya bağlı olarak planlandığı belli değildir,

4. Sistem bütünlüğü içinde yer alan ve Maltepe’de kurulacak olan TCDD İşletmesi artı Marmaray İşletmeleri için ayrı ayrı ve birbirinden bağımsız çalışan Merkezi Kumanda/Kontrol sistemi olmadan zorlama yöntemi ile çalışma tehlikesi,

5. Maltepe Merkezi’nin uydusu olarak çalışacak olan Halkalı Sıcak Takip izleme – kumanda sistemi, kesin olarak temin edilemeyecektir,

6. Üsküdar İstasyonuna kurdurulacak olan geçici kumanda tertibinin hiçbir güvencesi olmayacağı gibi trenlerin kesintisiz olarak izlenmesi ve güvenliği mümkün olamayacaktır. Ayrıca bu istasyona yapılacak kumanda merkezi geçici olacağı için boşuna 10 milyon Euro ödenmiş olacak.

ACİL DURUM LOKOMOTİFİ GELMEDİ

7. Özellikle tüp tünel içinde olmak üzere Anadolu yakasında 3, Avrupa yakasında ise yaklaşık 11 km olmak üzere toplam 14 km uzunluğundaki tünelde bir trenin arızalanması tam bir felaket olacaktır. Çünkü; bu iş için satın alınacak ve Söğütlüçeşme ile Zeytinburnu banliyö istasyonlarında konuşlandırılacak Acil Durum Kurtarma Lokomotifleri henüz gelmediğinden gelse de Avrupa yakası hat boyunda bunu bekletecek bir istasyon da bulunmadığından kurtarma işlemi için kullanılacak bir lokomotif olmayacaktır. İşte felaketin katmerlenmesi böyle olacaktır.

marmaray.jpg