BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Marmara depreminin büyüklüğü

Fransız ve Türk bilim adamları, Marmara Denizi'nin zemini robotlarla inceledi. Sanılanın aksine deniz dibinde çok sayıda fay hattı var. Olası depremin büyüklüğü ise.

Abone ol

Bilim adamları, tahminlerin aksine Marmara’da birden çok fay hattı olduğunu, bunun da muhtemel depremin büyüklüğünün 7,2’den daha yüksek olmayacağını gösterdiğini belirttiler.

1999 yılındaki İzmit depreminin ardından Türk bilim adamları ile Marmara Denizi’ni gözlem altına alan Fransız tektonik profesörü Rolando Armijo başkanlığındaki araştırma ekibi, ilk kez Marmara’nın derinliklerini, uzaktan kumandalı robotla bu kadar yakından gözlemledi.

Üç yıl süren araştırmaların sonucu, Marmara’da iddia edildiği gibi tek bir fay hattının değil, irili ufaklı çok sayıda fay olduğunu ortaya koydu. Bilim adamlarına göre bu, bölgede beklenen depremlerin daha az şiddetli olacağını gösteriyor. Araştırmayı yürüten ekibin başkanı Paris Evren Fizik Enstitüsü profesörü Armijo’nun Zaman’a verdiği bilgiye göre araştırmaların en önemli sonucu, 1999 yılında kırılan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın (KAF) Marmara Denizi üzerinde tek basit bir hat olarak devam etmediğinin bilimsel verilerle kanıtlanması oldu.

Daha önce bölgede araştırma yapan dünyaca ünlü Fransız deprem bilimcisi Xavier Le Pichon ve bazı Türk araştırmacılar Marmara’da tek bir aktif fay hattının olduğunu ve bunun bir seferde kırılarak 7,8 ile 8 büyüklüğü arasında bir depreme neden olacağını iddia ediyordu. Yapılan yeni araştırma ise Çınarcık havzasında ikiye bölünen fayın daha sonra daha da parçalandığını gösteriyor. Bu yapıyı ‘parçalanmış fay sistemi’ (faille segmentée) olarak adlandıran Rolando Armijo, Marmara’da bu şekilde irili ufaklı çok sayıda fay hattının olduğunu ifade ediyor.

İzmit depreminin ardından baskının Marmara üzerine yöneldiğini belirten Armijo, en büyük tehlikenin Marmara’nın ortasında iki asırdan fazla bir süredir kırılmadığını tahmin ettikleri 70 km.’lik fay hattı olduğunu belirtiyor. Bu hattın doğusunda, Çınarcık havzasında bulunan iki hat daha önce kırılmış. Armijo, bunların 1894 ve 1963 depremlerinde gerçekleştiğini ileri sürüyor.

KAF’ın Marmara’nın batısında yer alan uzantısı ise 1912 yılında meydana gelen 7,4’lük Ganos depremi ile kırılmış. Bu sonuçlara göre Marmara’nın ortasında kalan 70 km.’lik hattaki muhtemel kırılmanın sebep olacağı sarsıntıyı hesap etmeye çalışan bilim adamları fayın tek başına kırılması durumunda 7,2 büyüklüğünde bir depreme yol açacağını ileri sürüyor.

L‘Express: İstanbul hazır değil

İstanbul’un, araştırmacıların kaçınılmaz olarak gördüğü deprem felaketini korku ve endişe içerisinde beklediğini yazan Fransız L’Express dergisi, yetkililerin önlem almakta geç kaldığını yazdı. Emlak sektöründe büyük bir kuralsızlık ve gevşeklik olduğunu belirten dergi, İstanbul’da binaların ‘topraktan mantar çıkar gibi’ yükseldiğine dikkat çekti.

Derginin son sayısında ‘İstanbul ne zaman titreyecek?’ başlığıyla yayınlanan haberde yapı ve emlak sektörünün İstanbul’un ‘zayıf noktasını’ oluşturduğu belirtilerek, Türk yetkililerin buna karşı önlem almakta geç kaldığı ifade edildi. Makalede, müteahhitlerin artık kaliteli madde kullanmaya dikkat ettiği, ancak denetimlerin çok yetersiz kaldığı vurgulandı.

Haber: Ali İhsan Aydın
Kaynak: