BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İxtanbul'un İnternet başarısı

İnternet'te yayın yapan her gazetecinin bir başarı öyküsü var. İxtanbul'un patronu Bülent Bozkurt, kısa zamanda yaptığı büyük işleri nasıl başardığını anlattı.

Abone ol

İxtanbul.com'un sahibi Bülent Bozkurt, yayın hayatına yeni başlayan Avrupa Yakası dergisinde internet medyası üzerine konuştu.

İŞTE AVRUPA YAKASI'NDAKİ RÖPORTAJ

Kısacık zamanda İnternet dünyasında en çok izlenen magazin sitesi oldu ixtanbul.com. Bununla da kalmadı site, SHUBUO üzerinden cep telefonlarına magazin haberi servis etmeye başladı. Sitenin mimarı, gazeteci Bülent Bozkurt, İnternet’te başarının sırlarını anlattı.

Teri Eskinazi/Avrupa Yakası
Neden magazin? Neden İnternet’te magazin?
- 20 yıldır gazetecilik yapıyorum. Medyanın her seksiyonunda çalıştım. Son 5 senedir de İnternet gazeteciliği yapıyorum. Bu işi çok seviyorum. Ve İnternet’te magazin yapmaktan da çok keyif alıyorum. Bakmayın siz insanların magazine burun kıvırmasına. İnsanların magazini küçümsemesi ikiyüzlülüğün daniskasıdır. Aslında hepimizin hayatı magazin. Zülfü Livaneli’nin bir tespitini hatırlatmak istiyorum: “Sözümona herkes eleştiriyor ama toplumda bir merak uyandırdığı da belli ki bunca kağıt, bunca mürekkep, bunca yazı, bunca film bu uğurda harcanıyor. Hem yalnız Türkiye'de de geçerli değil bu kural. Şimdiye kadar gezip gördüğüm bütün ülkelerde halk 'magazin' denilen türe müthiş rağbet gösteriyor. O zaman ciddiye alınması gereken bir şey bu. Irk, dil, din ve cinsiyet ayrımı tanımadan milyarlarca insanın ilgilendiği bir alan üzerine düşünmek gerekiyor.”

İnsanlar ne zamandır ixtanbul.com'un farkındalar?
- 7 Temmuz 2003’ten, yani açıldığı günden beri. Ama asıl patlamayı 2004’ün başında yaptık. ixtanbul.com'un geldiği nokta ise artık her gün ortalama 60 bin kişinin girdiği bir site olması. Şu an Türkiye’nin en iyi siteleri arasında olan ixtanbul.com, her geçen gün daha çok ziyaret edilen bir site olma yolunda ilerliyor.

Reytingleri nasıl ölçüyorsunuz?
- İnternet’in AGB’si alexa.com, dünyadaki bütün siteleri gün gün ölçen ve sıralamayı belirleyen tek kaynak. alexa.com, tüm İnternet profesyonellerinin ve reklamcıların baz aldığı tek reyting adresi. alexa.com’da Türkiye ‘Top 100’üne girebilen ilk ve tek magazin portalı olma özelliğini taşıyan ixtanbul.com, 2 yıldır da kendi kategorisinde 1’inci sırada yer alıyor.

Yanılmıyorsam, ixtanbul.com'un ismini duyurması, önemli köşe yazarlarının yaptığı yorumlar sayesinde oldu?
- Bir bakıma öyle. Mehmet Barlas'tan Can Dündar'a, Aykut Işıklar’dan Selahattin Duman’a kadar hemen hemen tüm köşe yazarları bizden söz etti. Mehmet Barlas, 'Türkiye'nin en çekici sitesi: ixtanbul.com' ibaresini kullanırken, bu aslında yerini bulmuş bir tespitti. Yeri gelmişken, yarını gören, İnternet medyasına destek veren bütün köşe yazarlarına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Peki bunu neye bağlıyorsunuz? Nispeten daha yeni bir mecra olan İnternet medyasında kısa sürede bu başarıya ulaşmanın formülü ne?
- Kamu yararı ile kamu merakını birleştiren, 'fonksiyonel gazetecilik' yolunda ilerleyen ‘beyaz magazin’ yapıyoruz. Dedikodudan, yalandan, gereksiz isimlerden uzak durmaya çalışıyoruz. ixtanbul.com'da yayınlanan her haberin güvenilir, tarafsız, düzeyli, kaliteli ve etik olmasına dikkat ediyoruz. Sanırım bu da başarıyı getiriyor.

İddialı mısınız?
- Tabii ki. Hatta magazini 'protokole oturtmak' gibi bir iddiam var açıkçası. Her konuda alçakgönüllü olmayı şiar edinmişimdir ama bir tek konuda sesimi yükseltirim: Ben Türkiye'nin en iyi İnternet gazetecilerinden biriyim. İstediğim siteyi alanında 1 numara yaparım. Bunun kanıtı da ixtanbul.com'dur.

ixtanbul.com magazin medyasına da kaynak oluyor…
- Basında yazılı olmayan bazı kurallar vardır. Herkes birbirinden haber alıp kullanır. Kimi kaynak gösterir, kimi göstermez. ixtanbul.com’dan alınan haberlere de bazen atıfta bulunuyorlar, bazen bulunmuyorlar. Ama biz gazetelerden aldığımız haberlerde kaynak belirtmeye özen gösteriyoruz. En azından haberi yapan gazetecinin emeğine saygı göstermeye çalışıyoruz.

Janet Jackson sizi tekzip etmiş...
- Evet, sanırım Türkiye’de ilk defa oluyor böyle bir şey. Ozan Doğulu’nun Janet Jackson’a şarkı yaptığını öğrendik ve yazdık. Janet Jackson’un avukatından, haberin doğru olmadığına dair resmi bir yazı aldık. Bu yazıyı yayınladık. Bu, İnternet’in, ixtanbul.com’un gücü adına güzel bir örnek.

Bir gazetede yer alan bir Tarkan haberinin asparagas çıkmasıyla ilgili olarak siz kaynak gösterildiniz. Bu olayın perde arkası neydi?
- Biz denize bir espri oltası attık, o gazete çok ‘derin’e daldı. 1 Nisan’a 2 hafta kala, Tarkan’la Bilge Öztürk’ün evleneceğini ve evlilik tarihini sadece ixtanbul.com’un duyuracağını yazdık. Bu haberi 2 hafta boyunca sürekli gündemde tuttuk. O gazete de bu haberi alıp kullandı. Hatta Tarkan’ın basın danışmanı Uygar Ateş, “ixtanbul.com bir taş atıyor, hepsi inanıyor” dedi. Neyse. 1 Nisan’da Tarkan’la Bilge Öztürk’ü photoshop’da evlendirip haber yaptık, haberin de ‘1 Nisan’ şakası olduğunu yazdık.

Peki sizce magazin kahramanları ile iç içe olmak doğru mu?
- Magazin yapanların, magazin kahramanlarıyla, magazine konu olanlarla arkadaş olmasını doğru bulmuyorum. Kimsenin tarzına karışamam ama ben magazin dünyasından arkadaş edinmemeye çalışıyorum. Eğer yaptığım işin kahramanlarına yaklaşırsam, yaptığım işin objektif olmasından uzaklaşacağı endişesi yaşarım. Şunu da söylemek istiyorum: Bir habercinin haber kaynağının hayatını yaşamaya başlaması, haber niteliğinden çalar. Birçok gazetecinin aksine, çevrem çok farklı mesleklere sahip insanlardan oluşuyor. Öte yandan, popüler ve sosyetik mekanları da tercih etmem. Çok aşağı ve çok yukarı mekanların ruh yorduğuna inanırım.

Cep telefonlarına da magazin yapıyorsunuz…
- Evet, ixtanbul.com, SHUBUO’yla yaptığı işbirliği ile magazin paketi hizmeti veriyor. Abonelerin cep telefonlarına hem SMS, hem de MMS yoluyla haberler, anketler, in&out’lar, mekanlar gönderiyor, yarışmalar düzenliyoruz.

Peki yeni projeler, yeni siteler var mı?..
- Televizyonlardan ve gazetelerden çeşitli teklifler geliyor ama ixtanbul.com’a focus olmuş durumdayız. Bu arada, bir süre yayınına ara verdiğimiz haber sitemiz havadis.net’i tekrar hayata geçirdik. Önümüzdeki günlerde şimdiye kadar Türkiye’de hiç denenmemiş iki site daha açacağız. Konuları farklı ama tarzı ixtanbul.com’la aynı olacak.