BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Markaların Anneler Günü reklamlarına ilgilsi azaldı

Anneler Günü reklamları yüzde 43 oranında azaldı…

Abone ol

Nisan ayından itibaren “Anneler Günü” teması, TV'de yayınlanan reklamların birinci konu başlıkları arasına girdi.
Ancak buna rağmen bu yıl, Anneler Günü’ne özel reklam yatırımlarında ciddi derecede düşüş gözleniyor. Medya Takip Merkezi (MTM), güne yapılan reklam yatırımlarını inceledi... “Anneler Günü” reklamları yüzde 43 oranında azaldı…

Medya Takip Merkezi, 1 Nisan – 9 Mayıs 2012 tarihleri arasında “Anneler Günü”ne özel hazırlanan reklam kampanyalarını ölçümlemeye aldı.
Reytingi yüksek 13 TV kanalında yapılan araştırmaya göre, 2012 yılında yayınlanan reklam spotlarında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 43’lük bir düşüş yaşandı. 2011 yılında aynı kanallarda, 37 markanın toplam 5 bin 527 reklam spotu yaklaşık 28 saat ekranlara gelirken; 2012 yılında ise 24 markanın toplam 3 bin 147 reklam spotu 15 saati aşkın bir süre boyunca hedef kitleye ulaştı.

Yapılan araştırma, özellikle mücevherat ve beyaz eşya sektörlerindeki bazı markaların, son 2 yılda düzenli şekilde Anneler Günü için reklam yatırımı yaptıklarını ortaya koydu. Araştırma ayrıca, 2011 yılında bu özel gün için büyük reklam harcamaları yapan bazı markaların, bu yıl için ayırdıkları reklam bütçelerinde düşüş olduğunu gösterdi.

Beyaz eşya sektörü reklamlarını 5 kat arttırdı… MTM’nin hazırladığı reklam raporuna göre, bu yıl Anneler Günü için en fazla reklam harcaması yapan sektör, beyaz eşya oldu. 2011 yılına göre reklam yatırımlarını yaklaşık 5 kat arttıran beyaz eşya sektörünün bu yılki Anneler Günü’ne özel reklam kampanyalarında, aile ve sevgi içerikli çalışmalar dikkat çekti.

Bu özel gün için hazırlanan reklamlarda en fazla paya sahip ikinci sektör ise, reklam harcamalarını geçtiğimiz yıla oranla aynı seviyede tutan mücevher sektörü oldu. 2011 yılında Anneler Günü için yaptığı reklam yatırımları ile dikkat çeken sektörlerden bir kısmı, bu yıl aynı ilgiyi göstermedi.
Geçen yıl, bu özel gün için en fazla reklam harcaması yapan sektör küçük ev aletleri olurken, sektörün bu yılki reklam bütçesinde yüzde 75 oranında düşüş gözlendi. Reklam yatırımlarını azaltan bir diğer sektör ise ev tekstili oldu. 2011 yılının en çok reklam veren 3. sektörü olan ev tekstili, bu yılki reklam harcamalarını yaklaşık 10 kat azalttı. Anneler Günü’ne en büyük reklam yatırımı Hotpoint-Ariston ve Sana’dan…

MTM’nin aynı reklam raporuna göre, bu özel gün için en çok reklam veren marka, Hotpoint-Ariston oldu. 1 Nisan 9 Mayıs 2012 döneminde, 557 reklam spotu ile hedef kitlesine ulaşmaya çalışan marka, toplamda 5 saat süre ile ekranlarda kaldı. Anneler Günü için en çok reklam yatırımı yapan ikinci marka ise, geçtiğimiz yıl bu konuya özel hiçbir reklam kampanyası bulunmayan Sana oldu. Anneler Günü’ne özel en fazla reklam yatırımı yapan diğer markalar ise sırasıyla; Zen, Bosch, Altınbaş, Beko, Atasay, Flo, Koçak Gold ve Siemens oldular.

Detaylı bilgi için; Merve Seçkin MTM Medya Takip Merkezi Kurumsal İletişim

m.seckin@medyatakip.com
0212 442 30 00
www.medyatakip.com